Tillbaka

Ska du snickra nåt i sommar?

vedbod

Vedbod som byggdes mot en befintlig vägg. Rymmer idag en hel del ved som förhoppningsvis är torr innan vintern.

En fantastisk fördel med att använda CAD i sitt dagliga arbete är såklart alla roliga egna projekt man kan CAD:a upp. Sommaren är en bra tid på året för att snickra och då kan det vara bra att först rita upp konstruktionen i SOLIDWORKS för att lösa hur det ska fixas i hörnen eller se hur mycket virke som går åt. Ny altan, vedbod carport eller små projekt som fågelholk eller bänk är roliga snickeriprojekt som är lämpliga att rita upp med “Weldments”.

Weldments, tänker du nu, den finns inte i min SOLIDWORKS. Jodå, den ingår i alla licenser av SOLIDWORKS CAD. Och kan börja användas direkt eftersom den alltid installeras. I SOLIDWORKS finns det lite grundprofiler men det är lätt att göra egna. Om du använder weldments på jobbet för att skapa konstruktioner med just balkar och rör så kan du hämta en hel hög vanliga profiler på vår hemsida.

Soffa som ursprungligen skulle göras med överblivet virke. Men efter att ha ritat upp en design insåg jag att den skulle blir för tung för mig att flytta själv så jag la ner det projektet...

Soffa som ursprungligen skulle göras med överblivet virke. Men efter att ha ritat upp en design så kollade jag “mass properties” och såg att den skulle blir för tung för mig att flytta själv, så jag la ner det projektet…

Alla typer av konstruktioner som har färdiga profiler som man köper och kapar till är lämpliga för “Weldments”. Om man tänker efter så är det ingen större skillnad på en I-balk, fyrkantsrör eller en bit trallvirke ur SOLIDWORKS synvinkel. Bara olika geometri på profilen. Att använda vanliga parter och mate:a in dessa mot varandra i en sammanställning är alldeles för tidskrävande för snickeriprojekten. Dessutom inte tillräckligt enkelt att ändra, åtminstone inte för min egen del eftersom jag ändrar konstruktionen flera gånger innan jag har fått ordning på hur det ska se ut.

Om du aldrig använt “Weldments” i SOLIDWORKS så är den korta beskrivningen att man skapar en eller flera skisser där strecken i skissen används för att placera in en profil, t ex en regel, som då blir lika lång som strecket. I hörnen kan man sedan välja vilken av profilerna som ska kapas och hur. Inget behöver mate:as, Kika gärna på den “Tutorial” som visar “Weldments”, den hittas i menyn Help -> Tutorials och ligger i “Basic Techniques”…

ritning med kaplista

Ritning på ingående komponenter i vedförvaring som också ställdes mot en befintlig vägg. Kaplistan gjorde det enkelt att först kapa till alla bitar i kap-/gersågen och sedan skruva ihop hela konstruktionen.

 

Profiler för virke är enkla, ta en befintlig profil och spara med eget namn så skapar du snabbt de dimensioner du kan behöva till ditt projekt.

Profiler för virke är enkla, ta en befintlig profil och spara med eget namn så skapar du snabbt de dimensioner du kan behöva till ditt projekt.

[contact-form-7 id=”1358″ title=”CTA-bloggpost”]

Mie Sörqvist
Författare: Mie Sörqvist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading