Tillbaka

Skjuvspänningsriktningar

I SOLIDWORKS Simulation har vi möjlighet att visa en hel drös olika resultat. Oftast är den process väldigt rakt på sak. Vi högerklickar på resultatmappen, väljer t ex Define stress plot och slutligen vilken spänningskomponent vi vill visa.

De flesta av dessa är ganska självförklarande. Undantaget är skjuvspänningarna. Ta t ex modellen nedan. Två hoplimmade bitar som till följd av en värmelast expanderar. Då de är gjorda av olika material expanderar de olika mycket, vilket ger upphov till en delaminerande kraft.

 

Tittar vi på triaden i nedre högra hörnet inser vi att den skjuvspänning vi söker verkar i x-riktningen i XZ-planet. Tittar vi i listan över tillgängliga skjuvspänningar hittar vi ingen komponent som matchar vårt önskemål. Den finns dock där. Den heter bara inte det vi tror att den heter. Om vi tittar på kuben nedan så illustrerar den ett generellt spänningstillstånd i tre dimensioner. Totalt räknar vi 9 spänningskomponenter. P g a jämviktskrav kan dessa reduceras till 6 då τxy = τyx τxy = τyx och τxy = τyx.

Detta ger oss att den komponenten vi letar efter heter τyx som p g a jämvikt är samma sak som τxy.

 

Denna komponent finns att välja i listan över tillgängliga plottar.

 

 

Ett annat sätt att tänka på namnkonventionen är enligt hjälpen:

Med namngivningen utredd kan vi till slut välja rätt spänningskomponent för att se de skjuvspänningar som verkar på vår limfog.

 

Den intresserade läsaren kan hitta mer information om resultat här.

 

Tack för den här gången!

Björn Wallén
Författare: Björn Wallén
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading