Tillbaka

Extrudera med släpp

Geomtrier som ska produceras i formar behöver oftast utformas på ett sådant sätt att de går att få ut dem ur formen. Vi behöver i allmänhet bygga geometrin så att alla ytor har någon eller några graders vinkel i förhållande till riktningen som detaljen ska lämna formen, släppningsvinkel eller på engelska draft.

Släppningsvinklar påverkar stora delar av modellen och en generell rekommendation är att införa vinklarna så tidigt dom möjligt. Om man gör som med avrundningar, väntar till sent i modellhistorien får man i allmänhet fler oönskade situationer. Operationen som man kanske först tänker på är den som heter just draft. Draft lägger till släppningsvinklar, låter ju lämpligt. Innan ni kan använda kommandot draft, behöver ni någon yta att drafta, kanske från en extruderingsoperation.

Några av er har kanske inte upptäckt att man redan där kan införa släppning i extruderingsriktningen.

Ni som har upptäck detta, kanske i alla fall inte noterat att man numera kan lägga till släpp i både riktning 1 och 2. Olika vinklar om så skulle vara fallet.

Ok, ni visste det också

Men kolla här då, ni kan extrudera en 3D-skiss, jodå, om ni bara ser till att ha en extrutionsriktning till hands i form av ett streck/kant eller ett plan. En 3D-skiss erbjuder många möjligheter och kan kanske vara ett ämne för diskussion längre fram.

Tveka inte att kontakta oss på supporten om ni tror att SOLIDWORKS kan göra ännu mer av ert arbete och era fikapauser längre.

Fredrik Stare
Författare: Fredrik Stare
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading