Tillbaka

Solcellpanelshållare – DIY

På en båt finns det många räcken av rostfritt rör. Båttillbehörsbranschen gör vad den kan för att båtägaren ska använda dessa rör som hållare för all möjlig utrustning.

De hållare som levereras med tillbehören för att fästa utrustningen mot dessa rör, är oftast allt för generellt konstruerade. Varje montering är unik med avseende på vinklar och höjder. De lösningar som levereras fungerar för alla men är inte riktigt bra för någon. Tråkiga kompromisser alltså. Tråkiga kompromisser har jag passerat, vuxit ifrån, är lite färdig med sån’t. Solcellspanelen skulle fästas mot ett rör. Några bilder, lite mätande och igång med SOLIDWORKS.

Efter en lite uppmuntrande stund vid datorn, först cad sedan beredningsprogrammet till Markforged börjar mitt specialfäste växa fram. Tre delar. En bricka, en bygel och så en greppvänlig vingmutterliknande grej att stoppa en skruv igenom. Man ska kunna spänna och lossa den skruven som via en mutter på insidan gör det möjligt att vrida solcellspanelen till lämplig vinkel mot solen. Bygeln är kevlararmerad och brickan förstärkt med kolfiber. Starkt och coolt. Båtbranschen se upp!

“Snart på var mans båt, specialfästen från Markforged”

Vill du ha SOLIDWORKS-filerna för att se hur de är byggda eller för att printa själv?

Fyll i din email så skickar vi dem!

Fredrik Stare
Författare: Fredrik Stare
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading