Top 5 förbättringar i SOLIDWORKS Plastics från 2019–2024
Med att SOLIDWORKS fyller 30 så är det ju läge att börja kolla på vad som hänt under åren. Björn gjorde en tidsresa med oss för att visa SOLIDWORKS och dess familjemedlemmar. Denna gång tänkte jag djupdyka i plastics och vad som hänt med den. Kollar man från starten 2010 så var det ju massiva förändringar i varje release. Detta brukar ju vara fallet när den har precis blivit till-lagd i SOLIDWORKS familjen för att få till en så strömlinjeformad process som möjligt mellan programvarorna och få ett mer enhetligt utseende. Detta tillsammans med feedback från en större kundbas gör att de första åren blir det mycket som händer.
Kollar man då de senare åren så kan man ju kanske luras att det inte händer så mycket. Detta kan ju i jämförelse med dom första åren vara sant, men kollar man över en längre tidsperiod så är det fortfarande stora saker som händer. Både framför och bakom kulisserna. I denna blogg tänkte jag kolla på top 5 över 5 år.
- Materialdatabasen: Varje år sker det saker med databasen allt från att bara hänga med i nya material till att förändra utseende med bättre plotar och materialinfo. Det har gjort stora steg vad gällande att hantera material grades. Det finns även nu stöd för material med tryckberoende viskositet. Så här har det hänt mycket och det finns ett avsnitt om detta varje är i what´s new materialet. Men så är det ju så att en analys inte blir bättre än det indata du stoppar in och den kanske viktigaste indatan är materialet.
- Förändrat utseende på trädet: Detta är inte bara en visuell förändring det ligger några saker bakom skalet här också, men om vi börjar med den första delen så är det att få ett mer strömlinjeformat gränssnitt i hur man jobbar och det som man använder nu ska synas inget annat. Det som även har gjorts är att nu kan man dra i gång en analys innan man gjort meshen. Tidigare så var det starten på allt. Drar man i gång analysen innan meshen så kommer den standardmesha modellen åt dig. Väldigt trevligt för ett snabbt förstaskott.
- Isolerade anledningar för WARP: Ofta kanske man känner att man vet vad det är som orsakar Warp/skevningen, men att kunna bryta ned dom olika anledningarna och se hur mycket dom påverkar gör ju att man kan ta tag i det som verkligen ställer till problemet.
- Prestanda förbättringar: Detta är också en punkt som har återkommit under åren prestandan när man använder solid mesh har kraftigt förbättrats mellan 20–50 procent beroende på modell. Även fill analysen med fibrer är förbättrad och det angränsar lite till nyheten med att resultat även sparas när det blir short shots. Så man kan hantera sina luftinneslutningar som antagligen kommer ligga kvar även efter short shoten.
- Symmetri: Att kunna använda symmetri gör en väldigt stor skillnad på mängden element som man behöver använda. Här har det hänt en hel del. Nu finns det möjligheter att välja symmetriska eller cykliska boundary conditions för att kunna köra en avgränsad symmetrisk del. Sen kan du även välja att visualisera hela även om du bara kört en del.
Så sammanfattningsvis så har vi en stabil produkt där det inte händer dramatiska grejer varje år, men kollar man över flera år så är det fortfarande mycket som förbättras hela tiden. Hör bara av er om ni vill veta mer om formsprutningssimulering.