Tillbaka

Verification on rebuild

I detta blog-inlägg ska vi prata om något så spännande som en inställning bland SOLIDWORKS systeminställningar, nämligen Verification on rebuild (enable advanced body checking). Detta låter kanske som något man blir utvisad för i hockey men  beskrivningen av funktionen i hjälpen lyder:
Controls the level of error checking when you create or modify features. For most applications, the default setting (cleared) is adequate and results in a faster rebuild of the model.
Översatt till svengenska och nedkokat en aning skulle det bli: Noggrannare rebuild på bekostnad av tid.

 

Default-inställningen i SOLIDWORKS är att denna inställning är avstängd. Det innebär att när en feature skapas eller regenereras så kollas de ytor som skapas enbart mot sina grannar, dvs anslutande ytor. Med bocken i däremot så kollas varje yta mot varje övrig yta i modellen. Därav att det kan ta längre tid.

Så länge man bygger enklare geometrier med extruderingar eller revolve så räcker det ofta att inte ha bocken i. Om man däremot bygger mer komplexa modeller med svepningar/loftningar och dubbelkrökta ytor så kan det vara en god idé att ha den ibockad.

Har man den inte ibockad och det vill sig illa så kan man råka ut för att exmpelvis fillets inte fungerar, ritningsvyer blir draft quality, dxf:er blir tomma, skalningar och urholkningar som fallerar och grafik som ser konstig ut. Nu låter det kanske som att hela världen kommer rämna om bocken inte är i, och så är det naturligtvis inte. Troligen är det så att de allra flesta av er som läser detta har haft en ganska trivsam samvaro med SOLIDWORKS utan att känna till att bocken ens existerade, än mindre vad den faktiskt gör.

Så vi kan kanske mötas på halva vägen? Om ni har en modell som bråkar, prova att bocka i den och se om ni inte får någon varning i trädet som inte var där innan . Och om den inte visat tendenser till bråkighet, så bocka i den ändå, och ha den ibockad så länge att ni hinner göra en rebuild, särskilt om det är en lite mer komplicerad geometri.

 

Tack för mig!

Ps.

Bifogat finns ett macro som slår på Verification on rebuild, kör en Force Rebuild (Ctrl + Q), och slår av Verification on rebuild igen. Det är testat och verifierat i SOLIDWORKS 2017. Inga garantier lämnas på funktionen i övriga releaser.

Verification on rebuild

Ds.

 

Björn Wallén
Författare: Björn Wallén
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading