Tillbaka

Windows snabbstart

Rensa minnet i Windows

Ibland när man jobbat i Solidworks under en längre period så kan konstiga små problem uppstå, t.ex. att en meny börjar bete sig annorlunda från hur den brukar. Vid detta tillfälle är det många som väljer att starta om datorn, vilket är ett bra beslut. Men när datorn startats om så är problemet fortfarande kvar. Och då kan ju inte problemet bero på något som ligger kvar i minnet, för datorn har ju rensat sitt minne vid omstarten, eller?

Snabbstart i Windows 10/11

Snabbstart är en funktionalitet i Windows 10 och Windows 11 som ofta är påslagen automatiskt vid installation av Windows. Konsekvensen av denna inställning, om den är påslagen, är att istället för att datorn stänger av sig när man väljer alternativet Stänga av datorn så går istället datorn in i ett hybridläge mellan Stänga av datorn och Strömspararläge. Så när man trycker på knappen Stänga av datorn så sparas all information från sessionen ner till hårddisken. När datorn sedan startas om så läses all information in från hårddisken in i minnet igen.

Så med andra ord, om felet som uppstod beror på någon information som ligger i minnet så finns det en risk att det inte försvinner vid en omstart såvida Fast Startup är påslaget.

Stänga av Fast Startup i Windows 10/11

Processen för att stänga av fast startup är likadan för både Windows 10 och Windows 11. Gör följande:

Gå till Inställningar-> System -> Energiinställningar -> Avancerade Energiinställningar-> Ange hur strömbrytaren ska fungera

windows snabbstart

I denna ruta finns det en bock med texten ”Aktivera snabbstart (rekommenderas)” (1). För att stänga av snabbstart behöver denna ruta bockas ur. Det kan vara så att detta alternativet är utgråat och att bocken inte går att klicka på. Om så är fallet så är det bara att trycka på texten ”Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga” (2). Efter knappen blivit tryckt bör det nu gå att bocka ur rutan för snabbstart. När rutan är urbockad är det bara att trycka på ”Spara ändringarna” (3) så ska allt vara klart!

Energiinställningar

Nu kommer datorn tömma sitt minne när man stänger av datorn, och du får en ”ren” omstartad dator när datorn startas nästa gång!

Författare: Niklas, Product Specialist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading