Tillbaka

CAD: Använd “Weldments” för att skapa saker i trä

Att SOLIDWORKS har funktionalitet för att snabbt sätta ihop underreden, burar, gavlar etc som består av kapade stål- eller aluminiumprofiler det vet nog många vana CAD-användare. Det som kanske inte är lika uppenbart är att funktionalitetten för just detta, “Weldments”, kan användas med vilka profiler som helst. Om man tänker på att profilerna lika gärna kan vara virke så inser man snabbt att detta blir användbart för en mängd privata projekt som självklart måste caddas innan man sätter igång.

gavel

Gavel till vedförvaring

Projekt med materialåtgång i löpmeter

Projekt med materialåtgång i löpmeter

“Weldments” har en mängd smarta funktioner för hemmaprojekten. Bäst är nog totalåtgången av varje profil och det innebär att man lätt ser hur många löpmeter virke man behöver köpa. Raskt upptäcker man att hemkörning är ett bra alternativ för de lite större projekten.

Kaplistan visar hur många bitar av varje profil som är identiska och även kaplängd och eventuella vinklar som ska sågas av.

Altaner, vedförvaring, innerväggar, bord, bänkar och mycket mer man kan snickra lämpar sig att rita först.

Virkesprofiler för användning i “Weldments” skapar man lättast genom att kopiera en befintlig profil och modifiera den till rätt dimensioner. Alternativt hör man av sig till supporten så skickar vi några olika profiler att börja med.

Lycka till med snickeriprojekten!

Mie Sörqvist
Författare: Mie Sörqvist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading