Tillbaka

Fantastiskt kul med 3D-printer! (igen!)

De senaste åren har marknaden fullständigt exploderat med nya tillverkare av billiga 3D-printrar. Allt ifrån Kickstarter-projekt till etablerade företag som t ex HP har gett sig in i branschen.

iPhone-skal

iPhone-skal med SolidEngineer-logga. Biten är förstärkt med kolfiber för att bli styvare men framöver allt för att det är coolare än bara nylon.

3D-utskrifter är inget nytt, tvärtom, det har varit en del av produktutvecklingsprocessen på många företag i många år redan. I cirka 30 år har tekniken varit tillgänglig och fungerande så varför har det expanderat så fort nu på de senaste åren? Den främsta orsaken till detta är att en hel bunt patent inom 3D-printing nu har gått ut och tekniken blir därmed tillåten att använda för andra spelare än patentinnehavarna. Läs mer om några av dessa patent här.

Numera finns det billiga 3D-skrivare, faktiskt så billiga att man kan köpa en och ha hemma om man är 3D-entusiast. De billigaste är inte så snabba, inte heller snygga och kräver rätt mycket micklande för att fungera men man kan skriva ut sina grejer! Lyckan är stor när man har skruvat ihop alla delar, laddat material, kalibrerat och testat och till slut lyckas få ut en bit som ser ut som den ska. Men dessa allra billigaste 3D-printrarna är inte lämpliga att använda på jobbet. Det är helt enkelt för mycket småstrul. Nej, ska man ha en 3D-printer på jobbet men inte kan få loss tillräckligt stor budget för att köpa en av de stora maffiga (och dyra) maskinerna kan man kika i mittemellan-segmentet. Det var precis vad vi på SolidEngineer gjorde. I vårt fall handlar det inte om att vi behöver en 3D-printer själva, utan vi kommer att vara återförsäljare för en specifik (och unik) skrivare i mittsegmentet. Läs mer om Mark One.

Just nu håller vi på att lära oss om vår printer och leka så mycket det bara går för att hitta begränsningar och smarta trick för att ta sig runt begränsningarna om det går. Det blir en hel del skojiga och konstiga bitar som skrivs ut och flera av oss har passat på att göra saker vi själva behöver. Vi vet ju att “riktiga” saker är bättre för att lära sig hur saker funkar än att göra demo-bitar…

Utskrift av ytterligare ett iPhone-skal i vår Mark One

Utskrift av ytterligare ett iPhone-skal i vår Mark One

Eftersom jag i en tidigare del av mitt yrkesliv hade tillgång till en Stratasys FDM2000 och hemma har jag sedan ett par år tillbaka en av de absolut billigaste maskinerna tyckte jag att det var fantastiskt kul att få tillgång till en maskin som med noggrannhet kan skriva ut mina projektgrejer. Men, det var ju inte bara jag som tyckte det var roligt med en 3D-printer så varje gång jag var på kontoret hade nån annan hunnit starta sina utskrifter. Jag insåg att detta måste lösas, annars skulle jag aldrig få en lucka att använda till mina grejer. Så, sagt och gjort, med ett par A4-ark, tejp och whiteboard-penna skapades ett enkelt kösystem. Vad skulle man göra på kontor utan Post-it?

Enkelt, analogt kösystem som används just nu.

Enkelt, analogt kösystem som används just nu.

Med ny teknik följer också att vi håller på och lär oss nya ord och nya trebokstävers-förkortningar. Denna vecka är det “Nozzle Art”…

Mie Sörqvist
Författare: Mie Sörqvist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading