Tillbaka

Fiffiga funktioner som finns under Select-verktyget

Select-vertyget i SOLIDWORKS är nog det verktyg som används allra mest. Vi använder det så mycket att man kanske ibland glömmer bort att det är just det: ett verktyg. Select kan hjälpa oss med att markera allt ifrån specifika komponenter i designträdet till en eller flera kanter och ytor direkt i grafikfönstret. Det räcker med att bara klicka på föremålet man vill markera. I detta blogginlägg tänkte jag berätta hur man kan arbeta med Select på en mer avancerad nivå och om olika alternativ som finns.

Select-menyn

Ifall man klickar på pilen bredvid Select-symbolen så öppnas det upp en undermeny. I denna menyn visas mer detaljerade alternativ som vi kan använda för att göra våra val mer specifika.

De alternativen som ligger överst i menyn kan på olika sätt hjälpa oss att markera en eller flera saker i vårt öppna dokument:

Select

Magnified Selection

Box Selection

Lasso Selection

Select over Geometry

Select All

Den undre delen av menyn är specifika alternativ anpassade enbart för sammanställningar:

Volume Select

Select Suppressed

Select Hidden

Select Mated To

Select Identical Components

Select Internal Components

Select By Size

Select By Views

Select Toolbox

Advanced Select

Dessa verktyg kan hjälpa oss att lättare hantera exempelvis större sammanställningar.  Det finns verktyg som bland annat kan hjälpa oss att markera alla komponenter i sammanställningen som är satta som Hidden eller Suppressed. På så sätt slipper vi grotta ner oss i designträdet för att på egen hand försöka lokalisera alla dessa komponenter. Vi kan även få alla komponenter som är mate’ade med en viss del markerade eller markera alla toolbox-komponenter. Flera bra alternativ som hjälper dig att effektivisera ditt arbete.

Advanced Component Selection

Längst ner i menyn hittar vi Advanced Select. Här ökar vi upp nivån ytterligare när det kommer till hur specifika val vi vill göra . I fönstret “Advanced Component Selection”, som öppnas upp när man klickar på Advanced Select, kan man ställa in olika kategorier och villkor för de komponenter vi vill ska markeras. Bilderna nedan visar ett exempel, där vi markerar komponenter som väger mindre än 3.

Dessa inställningar går sedan att spara, för att enkelt kunna använda igen. Fyll i ett namn och glöm sedan inte bort att bocka i rutan under fliken “Manage Searches” för att se till så att alternativet dyker upp i Select-menyn.

Det var allt för idag kring vårt kära Select-verktyg. Ha det fint!

Alice Berglund
Författare: Alice Berglund
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading