Tillbaka

Förhandstitt på SOLIDWORKS 2016

I samband med SolidWorks World 2015 i Phoenix, Arizona visades utvalda detaljer från den kommande releasen av SOLIDWORKS. Som vanligt var presentationen gjord på ett humoristiskt sätt med mycket rolig humor invävd. Här är en del av nyheterna som vi ser fram emot att få prova utan inbördes rangordning…

Visste du att 90% av alla nya funktioner i SOLIDWORKS är förslag från användarna?

“ASSEMBLY MATE CONTROLLER”
Har du någonsin haft en assembly-mate-controllersammanställning med en massa rörliga komponenter och haft svårt att positionera detaljerna som du vill ha dem? Det tror jag att vi alla har upplevt. Nu är det slut på det med detta nya verktyg som hjälper oss att röra rätt delar och kan även användas för att fördefiniera positioner vi vill använda.

 

beroenden i partenBEROENDEN I PARTEN ÄVEN “NERÅT” I HIERARKIN + BRÖDSMULOR
I SOLIDWORKS 2015 infördes möjligheten att se vilka beroenden en feature hade med hjälp av eleganta pilar i historieträdet. Man kunde alltså se beroenden av plan, andra features eller skisser. Nu införs pilar även nedåt i hierarkin så det syns vilka nedanstående features som har beroenden av den valda raden i featureträdet. På features införs också brödsmulor, dvs ett sätt att se hur en del av geometrin har blivit till.

 

KURVATOR-KONTINUERLIGA RADIER
kurvatorVi har sett att SOLIDWORKS långsamt har närmat sig denna funktion och äntligen är den här! Nu blir det oerhört lätt att få till snygga övergångar till våra radier. Inget mer fippel med att skapa radier, ta bort den ytan och ersätta med loft eller andra typer av lösningar vi har varit hänvisade till. Välj helt enkelt bara att göra en kurvatur-kontinuerlig radie och du är klar!

 

 

PHOTOVIEW 360 – “PROOF SHEET”
Har du någonsin suttit och petat med inställningarna i Photoview 360 för att få till precis rätt ljus och glittrighet? Då vet du hur många iterationer som behövs proof-sheetinnan man är nöjd. Photoview 360 är ju ett verktyg som snabbt får fram en rendering men ibland kan dessa iterationer ta mer tid än man tänkt sig. Inte nu längre – i SOLIDWORKS 2016 kommer funktionen ”Proof Sheet” där programvaran själv ändrar på dessa inställningar och ger en matris över de olika alternativen. Välj den du vill ha och rendera bilden – klar!

 

 

BYGG OCH ÄNDRA SAMMANSTÄLLNINGEN SNABBARE
I sammanställningarna så ingår ett antal parter ofta på flera ställen. I nästa release av SOLIDWORKS så är det en hel del nyheter just i sammanställningsläget. Då är det bra att man kan välja flera komponenter på en andra snabbaregång och kopiera till nästa plats. Mates mellan dessa komponenter bibehålls och sparar tid åt oss. Ett annat bra verktyg är ”Copy with Mates” som i kommande release stöder fler mate-typer. Man kan också byta namnet på en ingående part direkt i sammanställningsträdet. För er som använder Toolbox så är det trevligt att veta att nästa release låter er byta ut Toolbox-komponenter med ett enkelt gränssnitt som också det ser till att bibehålla de mates som finns.

 

SVEP – NU ÅT ETT ELLER TVÅ HÅLL
Ibland är det lämpligare att skapa profilen för ett svep på ett ställe som inte är i änden av svepet. Särskilt i de fall som man har en specifik punkt som ska sveppasseras. Och, ja, nu går det att bestämma åt vilket håll svepet ska gå eller välja båda hållen.

Utöver dessa utvalda nyheter finns det en hel del mer som visades. Kom ihåg att detta är en förhandstitt och funktioner kan fortfarande tas bort eller läggas till i releasen innan den släpps. Läs gärna mer i SolidWorks egen blogg där även andra blogginlägg med intervjuklipp och annat intressant går att hitta.

 

Alla kunder med aktiva serviceavtal kan delta i betatestningen av SolidWorks 2016, trolig start sker i mitten av juni. Se mer på www.solidworks.com/beta

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading