Tillbaka

Simulation – Vilken del sitter inte fast

Inledning

Då och då när vi bygger beräkningsmodeller av sammanställningar, förblir någon komponent helt bortkopplad från resten av delarna som vi vill utvärdera. SOLIDWORKS kommer då att ge oss ett meddelande som säger att “Excessive displacement….”.


Anledningen är att det saknas kontaktvillkor eller någon annan instruktion som ska hålla ihop geometrin.

Ett problem i sig att definiera de villkor som krävs. Behandlas inte här.

Här ska vi ge ett tips om hur man hittar den geometrin som försvunnit.

Förklaring

Problemet blir tydligt när vi har modeller uppbyggda av flera dussin delar som dessutom är av olika elementtyper; skal, solid eller balkelement.

Vi håller oss till ett enklare exempel, 3 delar av solidelement.

Den delen i mitten, den gula är med avsikt lämnad utan instruktioner om att den ska sitta samman med de två andra. Lasten uppåt är ansatt på den mittersta delen och följaktligen kommer den att fara iväg.

När vi löser modellen kommer meddelandet om “Excessive displacement….” och efter att vi svarat “No” i den dialogen får vi visat för oss de två delarna som sitter fast, den tredje är borta. Läs bloggen om Excessive Displacement där föklaras “Excessive displacement…”.

Enkelt att se i exemplet men om vi tänker oss 50 små delar är det inte lika lätt.

Lösning

För att då identifiera den delen eller de delar som flyttat sig långt utanför skärmen kan man ändra hur deformationer presenteras. Högerklickar på förskjutnings-plotten, i grundinställningarna heter den “Displacement”, välj “Edit Definition” och välj att inte visa deformationer. Resultatet blir att delarna ligger kvar där de ursprungligen låg och har kvar sin ursprungliga form. Redan här kanske problemet är löst.


Skulle det fortfarande vara svårt att urskilja de modeller som har flyttat sig kan ni prova med att ändra färgsättningen. Högerklicka om igen på förskjutnings-plotten – välj “Edit Definition” och den mellersta fliken “Chart Options”. En bit ner hittar ni möjligheten att välja övre gräns för högsta värdet som presenteras, välj här ett lågt värde, “1” fungerar oftast bra. Siffran är i den längdenhet ni jobbar i.

Resultatet blir något i stil med detta.

Nu kan ni tydligt se vilka delar som orsakar problemet och förhoppningsvis hitta en lösning.

Om inte, vet ni att ni alltid kan kontakta SolidEngineer, oberoende av vad ni har för problem.

Fredrik Stare
Författare: Fredrik Stare
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading