Tillbaka

Hantera neutral format och använda Convert to bodies

Ibland så tar man ner en modell från nätet i step och inser efter man plockat in den att den innehåller felaktigheter när den kommer in i SOLIDWORKS. Dessa kan man ofta laga med healfunktionen i SOLIDWORKS, men när den inte fungerar så finns lite andra varianter. En variant som jag använder på plåtar, där felet som regel blir där flänserna går in i varandra som på bilden nedan.

horn

Det jag gjort i denna filen är att jag tagit ytterytan på modellen och valt select tangency på den så får jag hela ytan markerar.

select-tangency

Därefter använder jag invert selection verktyget som man hittar under tools för att välja alla andra ytor.

invert-selection

Nästa steg är att använda delete face för att ta bort dessa ytor.

delete-face

För att återgå till en solid med denna ytan så använder man thicken surface och väljer ett värde som är precis lite mindre än det som tjockleken på plåten är, det vill säga är plåten 2,50 så tar man 2,495 om man använder 2 decimaler, så blir måtten ändå korrekta och man slipper att dom går ihop.

thicken

Efter man är klar med det så kan modellen bli lite tung att uppdatera som i fallet nedan där performance evaluation visar att rebuilden tar mer än 30 sekunder och då gör sig det nya kommandot i 2017 convert to bodies sig väldigt bra då man kan rensa bort all featurehistorik och bara ha kvar den aktuella kroppen. Så nu har vi en lättviktig solidkropp precis som vi ville ha det.

performance-evaluation

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading