Tillbaka

Hur håller jag ordning på mina cadfiler?

Svaret på denna frågan brukar kunna stavas någon form av dokumenthanteringssystem, men innan man börjar lägga in filerna där så bör man ställa sig frågan vad är det som jag vill kunna använda för att hitta mina filer? Det finns flera svar på denna frågan och jag tänkte gå igenom några sätt som kan göra filerna enklare att hitta.

  • Det finns lite olika sätt att ordna sina produkter och 2 av dessa är projectbaserat där mycket är special och kundbaserat och produktbaserat när man har en produkt med småändringar som är tänkt att passa till flera olika kunder. Har man en bra mappstruktur där så behöver man inte alltid söka efter filer utan man klickar bara sig ned i strukturen till den filen/mappen man vill komma åt.
  • Att kunna få med sina mått ifrån SolidWorks går det enkelt att kunna söka efter olika storlekar och få fram resultat ifrån det. Det finns möjligheter att göra specifika sparade sökningar för ett viss produkttyp där man bara ändrar siffrorna och kan hitta om det finns någon färdig produkt i just den storleken man själv vill ha.

1

2

  • Att ha ett övergripande projektdokument som man fyller i med information som är relevant för projektet kan hjälpa när man har information runt projecktet men man inte vet så mycket gällande cadfilerna.

3

  • Kommentarer är ett väldigt trevligt sätt att dokumentera sina filer och ger en mer utrymme och kunna ta med nyckelkommentarer om ändringarna man gjort som exemplet nedan där man ändrade skruvhålen, vilket då ger oss möjlighet att söka efter just skruvhål.

Så för att få så bra ordning på sina dokument som möjligt så gäller det att fundera på vad som är det sätter man skulle vilja hitta sina dokument på och bygga upp systemet efter dessa metoderna. Så kommer man aldrig igen behöva skapa en kopia på en fil som redan finns.

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading