Tillbaka

Hur kommer jag igång med SOLIDWORKS Electrical Content Portal – ECP ?, del 1

Användare av SOLIDWORKS Electrical (Schematic 2D och med eventuellt tillägg av Electrical 3D) som har aktivt serviceavtal på sina licenser bjuds på högsta nivån i så kallade SOLIDWORKS Electrical Content Portal.
Denna portal ligger som ett skal utanpå Traceparts välbekanta samlingsplats för ECAD, MCAD, PCB, CAE & BIM https://www.traceparts.com/ .
Konstruktörsarbetet består ofta av att få fram 2D- och/eller 3D-filer som är representativa för en viss köpbar artikel (ibland omnämnd COTS, Commecial Of The Shelf i tex PDM sammanhang). Låt oss ponera att vi är mekanister och ofta ritar skruvförband. Skruvar, brickor och muttrar etc följer normalt standard såsom ISO, DIN, ANSI och köps in som färdigtillverkat över disk från tillverkare (COTS). Därmed vill vi som mekanister helst få tag i en 3D-fil som representerar artikeln utan att vi behöver lägga tid på att rita upp allt själva. Toolbox i en minimum SOLIDWORKS Professional är exempel på ett färdigt bibliotek för köpbara artiklar (kullager, skruv, kilar osv).
För el-konstruktörer och mekanister som tillsammans jobbar i SOLIDWORKS Electrical så fungerar det på samma sätt. Uteslutande är att el-konstruktörerna designar produkten med köpbara artiklar från ofta välbekanta tillverkare (Siemens, ABB, Schneider m fl). Därmed vill utvecklarna helst få fatt i all väsentlig data inkl 3D-part för just dom artiklar de specificerar in i sin produkt. Här kommer SOLIDWORKS Electrical Content Portal in i bilden. Artiklar, kablar, symboler, 3D-parter, rapporter med mera kan vi med lätthet ladda ner fritt från ECP. Det är mycket uppskattat av våra användare och det sparar enormt mycket tid i projekten!

Tittar vi in i ECP just i stunden så ser vi att nuvarande antal för:

  • Tillverkare är 1705st (tex GE, WAGO, Schneider, Siemens)
  • Artikelnummer (ibland specifikt GTIN) är snart 95 miljoner !
  • 3D-parter för SOLIDWORKS (*.sldprt) är 94 tusen
  • Kablar är 20 tusen
  • Standardiserade symboler (IEC, ANSI, JIS m fl) är snart 2000st
  • Linjediagramssymboler är snart 1000st

Eftersom Electrical bygger på att vi har en databas (SQL + Collaborative) som tillhandahåller våra artiklar vi avser bygga produkten med så önskar vi löpande att denna databas fylls på med artiklar från ECP. Väl i databasen så kan vi använda artiklarna för evigt, som ett skruv- & mutterbibliotek som ständigt blir mer och mer komplett. Har vi ett PDM-system så lägger vi lämpligtvis den medföljande 3D-parten i PDM:en och refererar till i våra sammanställningar.

Så, hur kommer vi igång med integrationen till SOLIDWORKS Electrical Content Portal ?
Till att börja med så behöver vi ha minst en Electrical-licens. Väl inne i Schematic 2D väljer vi fliken ”Library”, knappen ”Manufacturer part management”. I hanteraren för köpbara artiklar tar vi ”Update subscription” som tar oss till inloggningen till ditt 3DEXPERIENCE ID för SOLIDWORKS.


Observera att det är samma uppgifter här som till exempelvis Customer Portal och mySOLIDWORKS. Har du aldrig registrerat ett konto hos SOLIDWORKS så har du chansen här.
När du väl har loggat in så kontrolleras din licens att den är på aktivt serviceavtal, är den det så kan du utan restriktioner ladda ner det du behöver.

Knappen till vänster om ”Update subscription” tar dig till ECP. Sök exempelvis på ett motorskydd ”GV2ME” från Schneider Electric. Under fliken ”References” får vi en direkt träff överst i listan.

Vi klickar på den. Nu kan vi rotera och zooma i 3D-modellen, känner vi oss tillfreds med att vi hittat rätt artikel så klickar vi på ”Download the file”.

Filen som laddas ner är en *.tewzip som är associerad att öppnas av SOLIDWORKS Electrical. Denna container-fil innehåller alla de filer som vi kan ha nytta av. Det kan vara DWG-symboler, footprints, 3D-part, klassificering, meta-data tex kapslingsklass, etiketter och så vidare.
Testa gärna så skall vi i nästa del titta på vad som följer med i just denna artikel.

Av: Erik Skräddargård, SOLIDWORKS Electrical Expert

Erik Skraddargard
Författare: Erik Skraddargard, SOLIDWORKS Electrical Expert
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading