Tillbaka

Hur ställer jag in och använder S-knappen/musgester?

Använd S-knappen och mouse gestures

I SOLIDWORKS så finns det väldigt många vägar att komma åt samma kommandon. Detta är ju för att man ska kunna anpassa det så det passar med sitt sätt att jobba. Några saker jag vill slå ett slag för är att få in S-Knappen och mouse gestures mer i arbetssättet.

Mouse gestures

Om vi börjar med mouse gestures så finns det många sätt att ställa in det så det passar för just det du jobbar med. Men om vi tar några basegenskaper i den så funkar det för dom allra flesta. Det jag har på alla ställen är ok till höger och cancel till vänster. Den är nu så inprogrammerad i hjärnan att jag inte ens tänker på att jag gör den. Sen om det är upp och ner istället spelar mindre roll, men det är funktioner som man behöver hela tiden som man ska sätta på de enkla platserna. Nedan har jag min layout på mouse gestures, jag använder alla 8 platser på ritningar och sketcher, men i part och assy använder jag egentligen bara 4 så där har jag inte bytt ut diagonala.

.mouse gestures example

S-knappen

För att komplettera dess så kan man också använda S-knappen (s som i shortcutmenu). I S-knappen kan man lägga in kommandon som används ofta, men inte så ofta att dom behöver vara på mouse gestures. Det som också finns är ett kommandosök så man kan starta vad som helst härifrån utan att leta efter det. För att komma åt inställningar för både mouse gestures och S-knappen så går man in på tools och customize..

shortcut bars s-knappen

Använd D-knappen

Jag brukar säga att i SOLIDWORKS så behöver man bara lära sig 2 knappar så jag tänker att jag avslutar med att berätta om den andra knappen man behöver kunna och det är D. Det D gör är att ta fram ”selection bread crumbs”. Detta innebär att all tillgänglig info om part/assy och allt man kan göra med den dyker upp i ett hierarkiskt träd: part-body-feature-face på en part. Där det framförallt är extra värdefullt i sammanställningar för att kunna hitta rätt nivå av undersammanställning och utföra det man behöver med den.s-knappen exempel

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading