Tillbaka

Introduktion och anpassningar i Routing, del 1

Routing är ett add-in i SOLIDWORKS Premium som är omtyckt av våra kunder och en vanlig anledning till att uppgradera sin Standard eller Professional till just den högsta paketeringen. Routing kan i sin tur kan delas upp i rör (Piping), slang (Tubing) och elkabel (Electrical). Electrical-delen skall dock inte blandas ihop med SOLIDWORKS Electrical som består av Schematics 2D och Electrical 3D som är två andra eftertraktade produkter för att produktutveckla el, hydraulik och pneumatik. Electrical 3D bygger dock på Routing-koden men ger ytterligare finesser och tidsbesparingar utöver Routing.
Vi skall i några delar bekanta oss med Routing och titta på tips & trix, best-practice, inställningar och anpassningar som passar bra att kunna för att företagsanpassa Routing till de slangar, rör och kablar som just ert företag använder.

Ett exempel från Routing Tubing kan betraktas nedan:

Den kraftfulla fördelen med att designa detta med hjälp av Routing kommer från att SOLIDWORKS själv ritar upp de blå slangarna i rätt dimension och med hänsyn till tillåten minimal böjradie på slangen. Vi får också fördelar med att SOLIDWORKS ständigt mäter längden för respektive slang och sparar det som en property (egenskap, meta-data) för den slang-parten. Se exemplet nedan där vi adderar en kolumn i vår BOM-tabell där just slanglängden åskådliggörs. Kraftfullt för mängd- och tryckfallsberäkningar. Exemplet nedan är från Tubing-delen där vi designat med slang.

Rör-delen av Routing påminner om slang-delen med undantag att i rör jobbar vi med ortogonala vägar dvs att den skiss som ligger till grund för vart rören skall dras består av räta linjer i en 3D-rymd medan slang använder sig av splines i en 3D-rymd, likaså gör el-delen. Rör-delen har också möjlighet att skapa så kallade Schedules dvs scheman med exempelvis 90-, 45- och 30-graders böjar som adderas som parter utifrån en prioritetslista så att rörvägarna går ihop. Dessa böjar köps normalt som färdiga artiklar och kommer således med automatiskt i en BOM för rör. För slang existerar sällan det förfarandet. Se exemplet nedan för rördragning med dess lila rör-parter och de gula parterna adderar SW automatiskt för att lösa rörvägen. 90-graders är prioriterat och går inte det så tittar SW om det går att lösa med 45- resp. 30-graders rörböjar.

El-delen av Routing jobbar i huvudsak som slang med det tillägget att vi kan bygga ihop en kabel med kabelledare och för varje kabelledare så anger vi vart den ledaren finns ansluten per don. När SOLIDWORKS sedan ritar upp kabeln och dess ingående ledare kan vi exempelvis ta fram en förbindningstabell för vart varje respektive ledare i monteringen skall anslutas. Vanligtvis kallat en PI&D-tabell. Se exempel nedan.

 

PI&D, böjradie, donmärkning mm skapas automatiskt:


I nästa del skall vi titta på vad som krävs av parterna för att det skall gå att använda dem i Routing. Om du sitter med Routing-behov idag och har exempelvis ett don, en koppling eller T-rör eller liknande, plocka fram den parten till nästa del så kan du säkerligen med hjälp av denna Blogg-serie skapa din första automatiska route. Saknar du en SOLIDWORKS Premium-paketering, kontakta någon av våra kundansvariga så undersöker de möjligheterna att kunna testköra under en viss tid.

Av: Erik Skräddargård, SOLIDWORKS Electrical Expert

Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading