Tillbaka

Jobba smartare, inte hårdare.

Oavsett om du är investerare, chef, anställd, kund eller en älg så har du fortfarande otroligt mycket att hämta från simulering. Ja du läste rätt älgar och det globala klimatet har också nytta av simulering.

Källa artfakta.se

Länge har datorbaserade beräkningar till största del setts som seniora civilingenjörers, forskares och doktoranders territorium, såklart med goda anledningar som lett till den tekniska utveckling vi har idag. Men nu år 2020, efter 30 år av CAD-utveckling, har tekniken öppnat upp för att i stort sett vem som helst med lite engagemang och energi skulle kunna utveckla helt nya produkter för marknaden, speciellt med hjälp av SolidEngineers mjukvaruutbud, omfattande expertstöd och alla våra heltäckande utbildningar.

Såklart att när det handlar om hälsa, liv och egendom så krävs mångårig kunskap om statik, dynamik, ingenjörsmatematik, mekanik, vibration, strömningslära, värmelära mm.

I vårt avlånga land finns det idag en stor andel yrkesverksamma med lång erfarenhet eller hög kompetens inom sina områden, till exempel produktdesigners och konstruktörer.

Källa blog.prototypr.io

För att utveckla en produkt med konstruktion finns det i stort sett fem tillvägagångssätt:

 • Baserat på subjektiv erfarenhet konstruera något som troligen fungerar.
 • Göra manuella beräkningar själv, till exempel på enkla lastfall med konstruktionstabeller.
 • Anlita en konsult som tar fram en lösning som sedan förändras med gissningar.
 • Konstruera liknande produkt som redan finns på marknaden med samma dimensioner.
 • Använda simuleringsdriven utveckling steg för steg under hela konstruktionsarbetet.

Självklart har alla design-problem sina vägar till lösning, men det finns något gemensamt för alla lösningar som ofta glöms bort. Ju längre tiden går från projektstart desto dyrare blir det att göra en eller flera förändringar i resurstimmar, tillverkningskostnader och marknadsandelar.

Källa www.celoxis.com

En annan aspekt, nämligen att misslyckas för att upptäcka förbättringar så tidigt som möjligt i produktutvecklingen sparar mycket pengar. I de första fyra tillvägagångssätten ovan innebär det i princip att ligga sömnlös på nätterna över ekonomi och att prototyper ska gå sönder vid testning. Det kan ibland ta två veckor att designa en ny prototyp, beställa material och producera den för fortsatt testning.

Källa www.npdbook.com

På samma tid som prototypen utvecklats med de fyra första sätten har den simuleringsdrivna utvecklaren som sover gott på natten hunnit med en hel del.

 • Simulering har skett steg för steg för att ta reda på att ingående komponenter är rätt dimensionerade.
 • Dessutom har cirka fem olika varianter av  produkten simulerats där den mest lämpade har valts ut.
 • Den utvalda prototypen har förbättrats i minst tre iterationer. Det har lett till en produkt som är attraktiv, kräver minimalt med material, är effektiv att tillverka och som kommer att fungera under hela sin livscykel normalt sett med vanligt underhåll.

Om du är den som räknar på kronor och ören samtidigt som du vill att den färdiga produktlanseringen ska ta företaget till nästa nivå, så tror jag att du förstår vilken skillnad de här två sätten innebär för dig. Om inte annat kan du alltid prova det andra sättet nu och upptäcka skillnaden i effektivitet både resultatmässigt och för era kunder. Vi på SolidEngineer har precis de resurser och verktyg som kan ta er verksamhet eller ert projekt till en helt ny nivå nästan helt oavsett produktområde.

Som avslutning vill jag säga:

 • Vilken konstruktörsdator som helst kan utföra nästan alla tänkbara simuleringar.
 • Ni slipper överdimensionera, blir snabbare på innovationer och får resurssnålare produktion.
 • Ni bidrar till en bättre miljö och en minskad global påverkan under hela produktens livscykel.
 • Att simulera i SOLIDWORKS kostar bara ca 25% mer.
 • Verktyget SIMULATION är mycket lättanvänt trots avancerade funktioner.
 • Det finns hela 48 stycken olika simulationsanpassningar i nya 3DExpericence produktflora som använder Simulias kraftfulla bräkningsdatorer online i molnet, allt du behöver är en webbläsare.
 • Ni kan korta ner tiden till marknad samt sänka kostnader ytterligare med marknadsledande 3D-printsystem i allt från plast till metaller.

 

 

En nyhet pga Corona är SolidEngineers kampanj med den mest prisvärda SOLIDWORKS-licensen någonsin inklusive SIMULATION som kan passa just er, skicka en förfrågan så hör vi av oss till dig så snabbt som möjligt.

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading