Tillbaka

Kaffefilter + 3D printing

Fika?

Mitt  3D print-projekt började med kaffesug på jobbet… Bredvid kaffemaskinen står paketet med filter, vi skulle kunna ha dem i ett skåp men de  ligger framme då det ofta används. Min tanke, när jag stod där och hällde upp en kopp, var att vi borde kunna göra en mer praktisk och snygg lösning själva. Filtren kan vara framme men i en smartare och snyggare hållare. God idé, ett bra 3D projekt för mig att starta med nu när vi har tillgång till dessa fantastiska maskiner på kontoret!

Ibland en svår kombination, snygg och smart?

Först lite tankearbete innan “cadning”, mina krav var följande;

  • Enkel – lätt att ta filter från
  • Smidig- enkel att montera
  • Snygg – inga synliga monteringsdetaljer

Genom att göra vår filterhållare med en lägre ”vägg” på framsidan blir det lättare att ta ut ett filter. Den sänkta framsidan gör det lätt för oss med montering, på den bakre ”väggen”  finns skruvhålen och när filtren väl är på plats döljs dessa skruvhål av filtrena – perfekt! För att den ska bli snygg, lägger jag vår logo på framsidan.

Dags att skissa men först måste jag mäta upp storleken på kaffefiltren. Jag lade till lite på måtten så att hållaren inte blir för tajt . Hållaren ska ju vara både praktisk och snygg – en inte alltid så lätt kombination – så därför får  vår logo pryda hållarens framsida.  Genom att använda symbolen kan vi spara in på printmaterial på samma gång – bonus! Så vår hållare uppfyller nu inte bara våra tre krav, utan vi tänker även på den ekonomiska delen av produktionen.

Dags att ta fram CAD – filen

Mätningar på filtret blev basen till grundskissen, där det lades på extra för att ha spelrum. Sedan tog jag hänsyn till att det ska vara lätt att ta nya filter (främre vägg nedsänkt) samt lätt att montera , den nedsänkta väggen möjliggör enkel montering. För att få till vår fina framsida”Trace-ade” jag halva logon / figuren och gjorde därefter en spegling av den. Varför?  Jo, för att spara tid!  I vår logosymbol är det många linjer, genom att sätta mått och villkor på hälften, så slapp jag göra dubbeljobb, då mått och egnskaper följer med i speglingen.

Att tänka på

När det gäller tjocklek så valde jag 2 mm, vilket visade sig vara i tunnaste laget och jag fick vara mycket försiktig när jag tog bort stödlagret för att inte symbolen skulle gå sönder. Hållaren printades i ren onyx och jag hade kunnat låta hållaren vara svart, i den snygga matta onyxen, men valde ändå  att måla den. För att få loggan att sticka ut användes en annan färg till symbolen, enkel hobbyfärg, en svamp samt en matt lackspray var allt som behövdes för  detta efterarbete. När det gäller inställningar i Eiger, så valde jag att ställa filterhållaren med undersidan nedåt, fiber behövdes inte

Resultatet?

Jag är nöjd med resultatet, det gör “kaffehörnan” lite roligare med vår egen ”touch”. Dessutom är det kul att visa och prata om när vi har besök på kontoret och ska ta en” kopp”, ett naturligt sätt att komma in på samtal kring möjligheter med 3D printning – kul!

 

 

 

 

 

Vill du printa din egen filterhållare? Ladda ner filen, med eller utan logo, lycka till // Sanna

 

Av Sanna Josefsson, Product Specialist på SolidEngineer

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading