Tillbaka

Lär känna din Leader

Skapa en Leader i SOLIDWORKS.

När vi pratar om Leaders i SOLIDWORKS så menar vi de pilar som dyker upp vid exempelvis måttsättning eller andra typer av anteckningar. I den här bloggen ska jag visa lite hur man kan anpassa dessa leaders genom att ändra utseende på dem. En Leader (från och med nu kallad pil) kan se ut på olika sätt nämligen. De kan vara raka, böjda och man kan om man vill skapa en så kallad multi-jog leader.

Leader i SOLIDWORKS ritning

Lägg till en extra pil

I detta exempel är tanken att jag ska lägga lägga till en extra pil som utgår ifrån ballongen som visar siffran nummer 3. För att göra detta så markerar jag först ballongen. Håller sedan ner Ctrl samtidigt som jag drar i punkten längst ut på pilspetsen. Jag drar på så sätt ut en kopia av pilen som du sedan har möjlighet att placera ut någon annanstans.

Lägg till en gren på en befintlig pil

Ett annat exempel på att lägga till en extra arm åt sin pil är att göra det längs med en redan befintlig pil. För att göra detta: Högerklicka på pilen och välj Insert New Branch. Ta sedan din muspekare till positionen där du vill positionera den nya pilspetsen och dubbelklicka för att fästa den.

OBS! Du avslutar alltså pilen genom att dubbelklicka. Med ett enkelklick så lägger du till en brytpunkt och pilen fortsätter.

Resultatet ovan blev kanske inte riktigt så bra som jag önskat. Pilen går nu raka fågelvägen från där jag valde att infoga den till hörnet jag fäste den i. För att strukturera upp det hela lite kan man lägga till en brytpunkt.

Gör såhär för att lägga till en brytpunkt:

– Högerklicka på pilen vi just la till.
– Välj Add Jog Point.
– Dra i punkten för att ändra placering.

Övriga ändringar

Utöver de ändringar man kan göra som visas ovan så kan man vara ännu mer specifik om man vill när det kommer till ens Leaders. Generella inställningar för t ex tjocklek och utseende av ens pilar ställs som standard in under Document Properties. Det går dock även att markera ett enskilt mått/text och under rubriken Leaders göra ändringar där.

Alice Berglund
Författare: Alice Berglund
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading