Tillbaka

Smarta produktivitetstips i SOLIDWORKS

När man är nybörjare, eller ganska ny, i SOLIDWORKS så kanske man inte är medveten om vilka smarta produktivitetshöjande tips som finns.

Här bjuder vi på några av dem, hör gärna av dig om du kommer på fler.

S-knappen

Som ni kanske vet så kan man anpassa SOLIDWORKS på många sätt och ett är att använda S-knappen (om man nu inte har mappat om tangentbordsgenvägarna förstås).

Trycker man på ”s” på tangentbordet så dyker det upp en ruta i närheten av muspekaren där man kan, beroende på om man är inne i en skiss, part, sammanställning eller en ritning, välja lite olika kommandon. Till exempel i en part starta Extrude kommandot.

Denna bild är från SW2022 där man kan söka efter ett kommando och även lägga till den i s kommandot. Mycket bra funktion som jag gillar skarpt.

Det går att anpassa vad som finns i den rutan genom att på en tom yta i Command manager högerklicka och välja Customize. Finns också under Tools menyn ganska långt ner i listan.

Välj vilken Shortcut toolbar du vill lägga till kommandon i och dra dom från Buttons rutan till Toolbaren. Lägger man till de kommandon man använder mest så slipper man fara runt med musen så mycket.

Musgester (Mouse gestures)

När vi ändå är inne i Customize fönstret så finns nästa del man kan anpassa och det är Mouse Gestures (musgester). Dessa kommer man åt genom att hålla ner högermusknapp och dra i någon riktning så kommer musgesterna att dyka upp:

Det är lite olika beroende på vad man är inne i.

Default inställningen är fyra gester och maximum är 12, i bilden är det åtta och dessa är det som är default innan man ändrar. Man kan skriva ut guiden så att man vet åt vilket håll man ska dra för att aktivera ett kommando.

För att anpassa dessa så kan man söka rätt på kommandot man vill lägga till, sen drar man kommandot och placerar den där man vill ha den, i bilden så har jag lagt Normal to i både Part och Assembly när man högerdrar rakt upp.

Tangentbordsgenvägar

Fortsätter vi vårt utforskande i Customizefönstret så har vi fliken Keyboard. Där kan man ändra vad som ska hända när man trycker på en tangent, till exempel ”r” öppnar Recent documents fönstret.
vill man skriva ut en lista på vilka kommandon som har en tangentbordsgenväg så kan man välja det i dropdown listan vid Show och sedan klicka på Print list. Det kan bli väldigt många sidor.

När man är klar så klickar man så klart på OK.

Normal to

Om man har en part, eller sammanställning, öppen och väljer ”Normal to”, utan någon yta markerad, så kommer SOLIDWORKS att vrida modellen så att den del som är närmast dig kommer att vara den som är helt mot dig.

Gör man ”Normal to” när modellen är vriden så här, så blir resultatet detta:

Om man klickar på en kant på modellen så kan man direkt i popuprutan, som dyker upp lite transparent uppe till höger, välja att lägga på en Fillet eller Chamfer.

 

Om man markerar en yta först och sedan med kontrolltangenten (Ctrl) nedtryckt markerar en yta till och därefter väljer ”Normal to” så kommer den först markerade ytan att ligga normalt mot skärmen och yta nummer två vara den som är uppåt.

Sneda ytan markerad först och den plana ytan därefter och då blir resultatet detta efter ”Normal to”:

Filter

Om man råkat trycka på en tangent och får att SOLIDWORKS kanske bara kan markera kanter så har man tryckt på e på tangentbordet. Då har man aktiverat ett filter av misstag. Man ser det på att det finns en ”tratt” vid muspekaren och då vill man veta vilket filter man råkat aktivera. Tryck på F5 på tangentbordet så kommer man att kunna se vilket filter som är aktivt:

Filter som är aktivt är gråmarkerat och ni ser i bilden att jag tryckt på e, hovrar man över ikonerna så visas vad det är för filter och om det finns en tangentbordsgenväg till den.

 

Hoppas ni får lite inspiration att anpassa er SOLIDWORKS miljö så att ni får ett enklare liv utan att fara runt med musen överallt på skärmen.

That’s all folks.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading