Tillbaka

Uppdatera till SolidWorks 2016

Goda nyheter för alla men kanske lite speciellt för er som har ett aktivt serviceavtal. SolidWorks 2016 finns nu tillgängligt för nedladdning. För att övergången till den nya versionen ska gå sådär smidigt, enkelt och bekymmersfritt som det alltid ska göra vill vi dela med oss av våra erfarenheter.

Redan innan ni installerar har ni möjlighet att hämta den senaste versionen från SolidWorks.com. Ska SolidWorks installeras på flera datorer finns anledning att överväga om man istället för att uppdatera varje installation ska börja uppdateringen med att hämta hela den versionen som ska installeras till en server eller lokal dator. Den hämtade versionen kan sedan användas av alla.

All tänkbar information kring administraton av er SolidWorksinstallation hittar ni här.

Innan uppdatering

Vad kan vara lämpligt att tänka på innan uppdatering?

 1. Rätt version av SolidWorks ska finnas tillgängligt antingen på DVD, eller kanske ännu bättre, den senaste kompletta versionen (inloggning krävs) nedladdat på en server. Saknar du användare hos SolidWorks ordnar du lätt detta på inloggningssidan. Du behöver ditt serienummer, titta under Help – About SolidWorks eller kontakta SolidEngineer Support.
 1. Kontrollera utrustningen
  • Datorer
  • Grafikkort
  • Operativsystem

Här hittar Ni all aktuell information: Systemkrav

 1. PDMsystem
  • Enterprise
  • Workgroup

Säkerställ att ni har full förståelse för vad er uppdatering innebär med avseende på eventuellt PDMsystem. Kontakta SolidEngineer Support vid frågor.

 

 1. Sammanställningar, Modeller och Ritningar
  • SolidWorks kan öppna alla filer från tidigare huvudreleaser och servicepack.
 1. Mallar och inställningar
  • Kontrollera att ni har ordning på de mallar ni gjort själva.
  • Alla systeminställningar i SolidWorks kan sparas med hjälp av verktyget Copy Settings Wizard.
 1. Licenser och aktiveringar
  • Generell rekommendation är att avaktivera sin licens vid uppdatering och ominstallation. Här hittar ni information om hur aktivering fungerar.
  • Om ni har flytande licenser måste ni se till att er licenserver har samma eller senare version som den version av SolidWorks ni tänker installera. Licenseservern kan alltså vara nyare än den versionen av SolidWorks som ni tänker använda. Licenserverprogrammvaran installeras via samma verktyg som när ni installerar SolidWorks.

Uppdatering

Frågan om ni ska uppdatera er nuvarande version eller avinstallera och installera den nya versionen från början har inget absolut svar. En komplett ominstallation kan ofta vara värt den lilla extra arbetsinsatsen, speciellt om det har gått några versioner sedan ni senast ominstallerade Solidworks från grunden. Är ni bara uppmärksamma på att spara era inställninar och mallar kommer en ominstallation inte att ta längre tid än en uppdatering. Väger man dessutom in att en nyistallerad Solidwork troligen uppfattas som stabilare och snabbare är valet oftast enkelt.

 

Avinstallation

I kontrollpanelen hitta ni under Program och funktioner er installation av Solidworks. Högerklicka och välj Avinstallera. I första dialogen hittar ni Advanced options – Change – välj här alla som ni har möjlighet att välja – Back to summary- Remove Items. När avinstallationen är klar startar ni om datorn.

 

Installation

Om Ni har valt att först hämta alla installationsfilerna till den senaste servicepacken från Solidworks.com tar ni er till den mappen dit ni hämtade filerna och hittar setup.exe på översta nivån. Dubbelklicka på setup.exe och följ instruktionerna.

Efter uppdatering

Under rubriken Innan uppdatering i punkt 5 finns instruktioner om hur ni sparar inställningar från den versionen ni uppdaterar från. Den inställningsfilen ska ni nu dubbelklicka på och följa instruktionerna för att få tillbaka de inställningar ni hade tidigare. Lite beroende på hur stort steg ni tar i er uppdatering kan SolidWorks önska sig en ny version av drivrutinen till ert grafikkort. Enklaste metoden för att kontrollera både versionen av grafikkortsdrivrutinen och en del andra systemparametrar är att använda ett verktyg som kallas SolidWorks RX. RX hittar ni i den vertikala iconpanelen ute till höger när ni startat SolidWorks. RX finns under iconen SolidWorks Resources. När RX är startat hittar ni information om grafikkortet under fliken Diagnostics. Ni har också här möjlighet att uppdatera drivrutinen till den versionen som SolidWorks har verifierat.

Ni har nu en nyinstallerad version av SolidWorks. Skulle något mot förmodan inte blivit bättre än vad ni hoppats på är ni alltid välkomna att kontakta oss på SolidEngineer så ska vi göra allt vi kan för att överträffa era förväntningar.

Björn Wallén
Författare: Björn Wallén
Dela