Tillbaka

Ritningszoner, hur använder man dom?

En av nyheterna i SOLIDWORKS 2015 är införandet av Drawing sheet zones på ett Sheet format. Med hjälp av dessa kan man definera vart placeringen av, t.ex. vyer, annoteringar, snittvyer m.m., är på ritningen, t.ex. D5, utöver detta så får man också veta på vilket blad den finns. För att visa dessa klickar man på View i menyraden och sedan på Zone Lines, då visas zonerna på ritningen.

ZoneLines1

ZoneLines2
Zone Lines på ritningen.

 

 

På ritningen kan man lägga till Location labels för att “koppla ihop” två vyer.  Location Labels kan man placera på detalj-, snitt- eller hjälpprojiceradevyer (Auxiliary). För att göra detta klickar man på menyn Insert > Annotations > Location Label. Klicka sedan antingen på detalj-, snitt-, hjälpvyn, snittlinje, detaljcirkel eller vypil för placera den första och sedan på vyn som hör till den.

ZoneLines4

 

 

Grundutseendet på labeln är en cirkel delad horisontellt på mitten. På den övre halvan står vilket blad den finns på och den undre visar zonen man kan hitta den i.

ZoneLines5 ZoneLines6

 

Om man flyttar t.ex. detaljvyn till ett annat blad så uppdateras Location Labeln automatiskt.
 ZoneLines7_1  ZoneLines7_2

 

Samma gäller om man flyttar någon av vyerna till en annan plats på bladet.
ZoneLines9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var vyns zon finns bestäms av centrum på vyn.
ZoneLines8I detta fall så finns vyns centrum i zon D5.

 

 

 

 

 

 

Egenskaper för zoner

För att kolla, eller ändra, inställningarna för zonerna, högerklicka på en tom yta på ritningen och välj Properties.
I fönstret som dyker upp, klicka på fliken Zone Parameters.

ZoneLines3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I detta fönster kan man välja hur zonerna ska distribueras på ritningen, i exemplet ovan så ut går zonerna från centrum på ritningen med 50 mm mellanrum. Region bestämmer begränsningen av hela zonomfånget, i detta fall av marginalerna som är definierade av inställningarna i Margins.
Vill man ändra från vilket håll bokstäverna och siffrorna ska börja, så klickar man på knappen “Go to Drawing Sheet Properties”, alternativt går man via Tools > Options > Document Properties > Drawing Sheets.

ZoneLines3_1
Under Zones så bestämmer man från vilket hörn dessa ska utgå ifrån. “Letter Layout” bestämmer om bokstäverna ska vara på raderna eller kolumnerna. “List number first in Zone callout” gör att man får siffran först och sedan bokstaven, t.ex. 5D. “Continue column iteration across sheet” gör att den inte börjar om från början om man lägger till flera blad, om t.ex. blad 1 har kolumnnummer 1-5, så kommer blad två att börja på 6.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading