Tillbaka

Selection Sets och Advanced Selections

Selection Sets i SOLIDWORKS

Selection Sets är något som har funnits i SOLIDWORKS sedan version SOLIDWORKS 2015, men det finns nog ändå många som inte utnyttjar eller ens vet att denna funktionalitet existerar. När man finner sig i en situation där man ständigt behöver välja samma ytor/kanter/komponenter kan detta spara otroligt mycket tid och frustration. Ett Selection Set tillåter er att gruppera ihop ett antal selekterbara objekt i en sammanställning eller part så att man kommer åt dessa via ett enda klick i designträdet.

Skapa ett Selection Set.

Att skapa en gruppering av objekt är väldigt simpelt. Det räcker med att man väljer det man vill ha i sitt set, klicka höger musknapp, välj Save Selection, och sedan New Selection Set.

Skapa Selection Sets

Nu när vi skapat vårt grupp finner vi det i vårt designträd, i mappen Selection Sets. Om vi klickar på vårt nyskapade set så kan vi nu lätt lägga till ett appearance genom att hoppa till DisplayManager fliken, och sedan Appearance fliken och högerklicka på en färg och sedan välja Apply To Selection.

Spara ditt nya Selection Set

 

Redigera i efterhand

Om vi i efterhand märker att vi behöver lägga till eller ta bort något från ett Selection Set så är detta väldigt lätt. För att lägga till något är det bara att välja det nya valet, gå till Save Selection och välj det tidigare set du sparat. För att ta bort något går man till Selection Set mappen i designträdet, väljer det specifika valet i listan och sedan väljer Remove from Selection Set.

 

 

Select Toolbox

Vad är användningsområdet?

Ett starkt användningsområde för Selection Sets är i sammanställningar där vi kan kombinera denna funktionalitet med Advanced Selections. Advanced Selections hittar vi genom att klicka på pilen bredvid muspekarikonen. Här finns det alternativ som Select By Size, Select Identical Component och så vidare. Ett vanligt sätt att öka prestandan för en långsam sammanställning brukar vara att man suppressar alla toolboxkomponenter, och detta kan vi lätt göra genom att välja alternativet Select Toolbox.

 

 

 

Om  vi däremot inte använder oss utav toolboxen, men ändå vill kunna hitta just små detaljer som skruvar och muttar kan man använda sig av Select By Size. Här får vi ställa in hur stora (procentuellt sett till hela sammanställningen) komponenter det är vi söker. För att lättare kunna se resultatet av våra val kan man här bocka i Dynamic Selection. Detta gör att medans storleken stegras upp så ser vi hur många komponenter som kommer väljas. För att välja skruvar och muttar i min sammanställning började jag stegra upp med 0.1% intervaller.

Dynamic SelectionNamnge vårt nya set.

När vi väl valt rätt komponenter och skapat vårt Selection Set är det nog en bra idé att döpa om vårt set till något som är mer beskrivande, t.ex. fästelement. Detta görs precis på samma sätt som det går att döpa om allt i designträdet, dubbelklicka långsamt på namnet (vi kan även markera namnet och trycka på F2 tangenten) och sedan ändrar vi till vårt nya namn.

Namnge Selection Set i Designträdet

Med detta hoppas jag att ni har fått lite ideér om hur ni kan använda Selection Sets tillsammans med Advanced Selections funktionaliteten för att effektivisera hur ni arbetar med SOLIDWORKS! Väl mött!

Författare: Niklas, Product Specialist
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading