Tillbaka

Skriva ut ett gångjärn – revisited

I ett tidigare blogginlägg så skrev jag om det gick att skriva ut ett gångjärn i ett stycke för att sedan få det att fungera, och det gick ju alldeles utmärkt. Den gången var materialet nylon, i vår nya skrivare Mark X så är materialet Onyx som är nylon med kolfiber inbakat. Utskrifter i Onyx blir snyggt och starkt. Denna gång så behövde jag ett nytt gångjärn till ett projekt jag har till min egen 3D-skrivare, vad det är ser ni sist i bloggen.

Detta gångjärn ska sitta på en dörr och det behövs tre stycken per dörr. Den första testen gjordes med denna konstruktion:
Gångjärn V1I den första varianten så gick pinnen från den högra delen, bilden med snittvyn visar hur det såg ut. Utskriften gör med stöd material och ståendes som bilden visar. Som syns högst upp så är pinnen inte hela vägen upp till den översta kanten, likadant undertill. Varför kanske man frågar sig. Jo, om pinnen går hela vägen ner till botten så kommer det inte att bli ett litet glapp mellan pinnen och den andra detaljen, detta på grund av att den “smetar” ut det första lagret som skrivs för att detaljen ska sitta fast ordentligt. Genom att avsluta den ca 0,2 mm från botten så blir det stödmaterial där och det gör att glappet finns.

Gångjärn V1 snittvySom nu ser i denna snittvy så är botten på pinnen en liten bit i från botten på gångjärnet.
Denna konstruktion visade sig vid utskrift att det var stor risk att knäcktes så att det bara var två som satt fast som dom skulle.

 

Då var det dags att fundera lite till och då kom snilleblixten, pinnarna kan ju gå från den vänstra delen i stället. Man kanske skulle ha gjort det från början, men då hade det ju blivit ett kort blogginlägg.

 

Så här blev till slut konstruktionen, som ni ser i snittvyn så går pinnarna från den vänstra detaljen.
Efter utskrift så var det väldigt lätt att bryta isär den och ta bort stödmaterialet. Det är lite stödmaterial mellan de två delarna, men det försvinner/slipas bort ganska bra om man viker den ett antal gånger.

Lagerhöjden är 0,1 mm.

Vilket projekt ska jag nu ha dessa till?

Jo detta, en skrivarmöbel för min Velleman Vertex skrivare:

 

Beställ SOLIDWORKS filerna (och STL filen) genom att fylla i er email.
OBS! Filerna är i 2017 format.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading