Tillbaka

Skriva ut ett gångjärn…

… är det möjligt att göra det i ett svep med en 3D skrivare? I och med att vi har en 3D skrivare på jobbet, och att jag skulle behöva ett par gångjärn till min 3 D skrivare hemma, så varför inte förena nytta med nöje. Och samtidigt lära sig mer om vad vår 3D skrivare kan klara av. Sagt och gjort, startade SOLIDWORKS och började cadda. Tanken var att allt skulle vara i en part så att man enkelt skulle kunna spara ut den till en stl fil och samtidigt enkelt kunna ändra. Den första varianten var en Proof-of-concept.

PoCEfter denna utskrift som visade att det gick att skriva ut hela gångjärnet som en part och sedan bryta loss så att den gick att röra på så fick man blodad tand så att säga. Det som jag märkte var att den glappade lite mycket sidledes, jag hade satt att det var en millimeter på vardera sidan om den lilla delen och inre kanterna på den stora, så nästa utgåva så hade jag minskat det till 0,5 mm på varje sida. Skillnaden syns i bilderna nedan.

IMAG0626 IMAG0627

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I bilden nedan så ser ni utvecklingen från Proof-of-concept till det nästan slutgiltiga utförandet som innehåller lite förstyvningar.

IMAG0625

 

 

 

 

 

 

I det slutgiltiga utförandet så lade jag till ett stopp som förhindrar att gångjärnet går för långt åt ena hållet.

 

IMAG0630IMAG0629Så här såg det ut när utskriften var klar, det finns stödmaterial i hålen och på undersidan som ska bort. För att få den att röra sig som ett gångjärn var det bara att bryta den i den riktning som den ska öppnas. Då lossnade den, det är lite motstånd  i ändlägena pga stödmaterialet som är kvar, i detta fall så gör det inget. Det kommer med tiden slipas ned.

 

Här är en video när den görs den rörlig.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading