Tillbaka

SOLIDWORKS CAM: En fräsig ny produkt – del 1

Med en ny release av SOLIDWORKS så kommer ju det en massa nya funktioner och ibland också nya produkter. Denna blogg tänkte jag ägna åt en av dessa produkterna nämligen SOLIDWORKS CAM där standardfunktionaliteten är en del av SOLIDWORKS. Det finns även en del som man kan köpa till för att expandera sin CAMfunktionalitet som heter CAM professional som har lite mer funktionalitet. Så jag tänkte ägna de närmsta raderna åt dessa bägge produkterna och förklara vad som finns och inte finns i dom.

 

SOLIDWORKS CAM standard

Det som finns i standard varianten är 2,5 axlig bearbetning av detaljer. Vad är då 2,5 axlig, jo det är när man indexerar z axeln och rör x och y axeln simultant för att få fram detaljer liknande denna. För att få fram en bearbetning av denna i så använder man sig med fördel av dom automatiska funktionerna i SOLIDWORKS cam som tar ut de olika delarna från bilden brevid som delfunktioner till exempel slot, open slot och pocket för att kunna få en lämplig bearbetningstrategi på dessa. Bearbetningstrategin hämtas från en databas: tech DB:n som man ställer in efter egna önskemål gällande skärdjup, lead-ins ingångar m.m.

Med finns också en möjlighet att använda Tolerance based machining, som kommer kolla på de toleranser du satt på din SOLIDWORKS model för att bestämma bearbetningsmetoden. Detta gör att man kan ställa ett område där det till exempel behövs efterbrotschning och ett där det bara räcker med att borra hålet vanligt.

Huvudfunktioner som finns i CAM standard:

  • AFR
  • Tech DB
  • Tolerance based machining

 

SOLIDWORKS CAM professional

I SOLIDWORKS CAM professional så finns det även med möjligheter att använda dynamisk fräsning som är till för att kunna få en fräsbana som ger konstant radiellt tryck på verktyget. Detta kommer ge en ökad livslängd på verktygen och ger också möjligheter till längre axiella ingrepp och ofta avsevärt snabbare bearbetning. Fräsbanorna blir som på bilden vi ser vid sidan här mer rundade och jämnare.

I Professional finns också möjligheter att ta fram svarvbanor för sina detaljer och att kunna använda en 4 eller 5 axlig fräsmaskin för att bearbeta antingen flera detaljer samtidigt med en “Tombstone” variant som på bilden eller att bearbeta 5 av sidorna (plus alla icke plana som kan finnas) på en detalj i en 5 axlig maskin utan att behöva spänna om detaljen.

 

Extrafunktioner i SW CAM professional

  • 4/5 axligt indexerande
  • svarvning
  • Volumill (Dynamisk fräsning)

Övrigt 

Univarsal post generator finns också med och den används för att kunna ta en befintlig standardpostprocessor och sen göra små förändringar på denna så den är anpassad för eran maskin. Behöver ni hjälp med postprocessorn så är det bara att höra av er till oss så hjälper vi er med den.

Om man är intresserad av 3-5 axlig bearbetning, mill-turn eller Trådgnistning så finns de delarna också i CAMWorks som är den produkten som ligger till grund för SOLIDWORKS CAM, så är ni intresserade av det så är det bara att höra av er så kan vi komma förbi och se om det är något som passar för er.

 

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading