Tillbaka

Sommarprojekt i molnet

Hej Bloggen!

Johannes här, Business Advisor/KAM på SolidEngineer. Jag tänkte göra ett gästinlägg här, och fokus ligger på att man inte behöver vara en erfaren konstruktör för att kunna hantera våra CAD-verktyg i 3DExperience-plattformen. Jag har en stark estetisk ådra, men ha gärna överseende med att jag aldrig har caddat förut, samt har nästintill obefintlig snickarvana😊

Jag och min sambo pratade om att vi ville spärra av ett av hörnen på vår uteplats, så att vår dotter inte rymmer när vi släpper ögonen från henne i mer än en sekund. Hur kan vi göra något användbart och snyggt i samband med det? Jag funderade lite, och kom fram till att en blomlåda med hjul hade varit snyggt.

Anställda på SolidEngineer har förmånen att ha tillgång till 3DExperience-plattformens olika roller. I det här caset har jag använt mig av rollen 3D Creator, och närmare bestämt, appen xDesign.

Jag började med bottenplattan, importerade färdiga hjulgeometrier från www.3Dcontentcentral.com och skissade upp ena hörnstolpen samt extruderade den till rätt dimension. (45 x 45 mm i det här fallet)

Spegling av stolparna för att få dem i varje hörn.

Jag lade sedan in första sidoliggaren, och använde mig av linnear pattern för att enkelt få sidoliggare hela vägen upp.

Spegling för den andra långsidan.

Likadant för kortsidorna.

De importerade hjulen hade rundade plattor högst upp, så jag fick modifiera geometrin innan jag kunde “matea” ihop hjulen med bottenplattan så som jag önskade.

Här nedan ser ni det färdiga (nåja…digitalt åtminstone) resultatet av min blomlåda.

Redo att göra materialinköp! Jag köpte hjulen på Clas Ohlson och åkte sedan till Byggmax för att inhandla och kapa till virket. Jag har varken dragkrok eller släpkärra, så jag ville kapa till alla komponenter innan jag kunde packa in dem i bagaget och åka hemåt. Väl hos bygghandlaren insåg jag att 45 x 45 mm blev för grovt för sidoliggarna, så jag fick tänka om gällande måtten i modellen och använde mig i stället av 28 x 45 mm. Typiska impregnerade staketribbor.

Med några svettpärlor i pannan efter att ha sågat till alla bitar på frihand, så åkte jag hemåt och började montera ihop lådan.

Jag använde mig av målarfolie för att täcka insidan, och häftade fast den med en vanlig häftapparat.

Ett vältränat öga ser snabbt att jag inte lyckades hålla någon superprecision vid sågandet, men det blev helt okej ändå tycker jag!

Dagen efter köpte jag planteringsjord och blommor, och nedan ser ni det färdiga resultatet.

Hoppas att inlägget kan inspirera någon till att dra i gång egna sommarprojekt där hemma. xDesign är helt browserbaserat och kan enkelt köras via en simpel laptop alternativt läsplatta. Jag själv använde mig av en PC samt en iPad Pro för att cadda. Ha en riktigt go sommar om vi inte hörs innan det är dags för semester!

Johannes Ljung
Författare: Johannes Ljung, Business Advisor/KAM
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading