Tillbaka

Krossa en läskburk med Structural Mechanics Engineer i Simulia

I dagens blog ska vi titta på arbetsflödet för att ta en sammanställning av en läskburk från SOLIDWORKS in i Simulia och rollen Structural Mechanics Engineer, för att där platta till den.

Simulera i molnet med 3DEXPERIENCE och Simulia

Vår resa börjar i SOLIDWORKS med en sammaställning av en läskburk mellan två plattor. Sammanställningen är sparad i 3DExperience och därmed redo för användning i Structural Mechanics Engineer.

3DEXPERIENCE addin i SOLIDWORKS

Kom igång i Structural Mechanics Engineer

För att öppna modellen i Structural Mechanics Engineer kan vi direkt från 3DExperience-addin:et markera sammanställningen och sedan starta appen Mechanical Scenario Creation.

Mechanical Scenario Creation

 

Efter några sekunders väntan har vår modell öppnats och vi ges möjligheten att döpa vår beräkning till något beskrivande.

Simulia i 3DEXPERIENCE

Definiera modellens attribut

För att kunna räkna på vår modell behöver vi ha en meshad FEM-modell. Då vi ännu inte skapat någon sådan blir vi ombedda att göra det.

Villkor för FEM-modell

 

Vi ges möjligheten att specificera vilka av geometrierna som ska vara med i beräkningen. Då vår sammanställning redan är förenklad så väljer vi att inkludera alla parterna.

ange geometrier för beräkningsunderlaget

 

Precis som i andra FEM-program så behöver vi berätta vad våra parter är gjorda av. I vårt fall är plattorna gjorda av stål och läskburken av en aluminium-legering.

ange material i modellen för FEM-beräkningen

Förenkla modellen för effektivare beräkning

Läskburken är modellerad som en väldigt tunnväggig solid. För att underlätta beräkningen hade det varit bra att istället modellera den som ett skal.

Simulia Feature Manager

 

Detta är enkelt löst åtgärdat genom att vi skapar en Abstraction Shape. Detta är en kopia av den ursprungliga geometrin där vi kan göra förenklingar och modifikationer. Denna kopia är naturligtvis länkad till den urspungliga modellen så att eventuella förändringar i cad-modellen även slår igenom i vår Abstraction Shape.

Abstraction Shape i Simulia

 

Funktionen Extract Faces gör det enkelt för oss att skapa en ytmodell av läskburken.

Gör soliden till en ytmodell för enklare beräkning

Med geometrierna på plats återstår att skapa ett elementsnät. Här väljer vi att använda en s k Hex Mesh för snabb och robust lösning av modellen.

Hex Mesh - sätt upp ett elementsnät

Sätt upp FEM-beräkningen

Med FEM-modellen klar är det dags att sätta upp själva beräkningen. Då mosandet av en läskburk är ett plötsligt och synnerligen ickelinjärt förlopp väljer vi att använda ett Explicit Dynamiskt lösningssteg.

använd ett Explicit Dynamiskt lösningssteg

 

Precis som i andra FEM-beräkningar behöver vi sen definiera våra randvillkor. Vi börjar med att fixera undersidan av den undre plattan m h a en Clamp-inspänning. Denna inspänning är att likställa med Fixed i SOLIDWORKS Simulation.

Sätt upp randvillkor för simuleringen

För den övre plattan börjar vi med fixera alla frihetsgrader utom translation upp och ner. Detta för att säkerställa att plattan enbart kan röra sig nedåt.

Fixera alla frihetsgrader

För att förflytta den övre plattan ned och och därigenom mosa burken, använder vi en styrd förskjutning.

styrd förskjutning

Simulia hanterar komplexa kontaktvillkor

Ett område där Simulia sticker ut är dess förmåga att hantera komplexa kontaktvillkor. Det vi behöver göra för att korrekt hantera kontakten mellan burken och plattorna, samt burken med sig själv, är att definiera General Contact. Lösaren kommer då själv identifiera när geometrier kommer i kontakt och förhindra att de åker igenom varandra.

Definiera General Contact i Simulia

Molnbaserad simulering

Med denna sista pusselbit på plats återstår bara att sätta igång simuleringen. Här har man möjlighet att köra beräkningen i molnet. Då det här är en ganska liten modell valde jag att köra beräkningen lokalt på min egen dator.

Simulering i molnet med 3DEXPERIENCE

 

Med Hex Mesh och den explicita Abaqus-lösaren i Simulia är prestandan minst sagt imponerande. På strax över en minut har vi ett färdigt resultat.

Abaqus-lösaren i Simulia

 

Med beräkningen färdig kan vi animera resultatet och se hur vår läskburk pressas ihop till oigenkännlighet.

Tillgänglighet genom 3DEXPERIENCE

Men det stannar inte där. Då resultaten sparas i 3DExperience kan vi enkelt dela dem med våra kollegor, som själva kan gå in och analysera dem – t o m från en telefon.

 

Det var allt för den här gången! Hoppas denna lilla genomgång kan ha väckt ett intresse att ta era beräkningar till nästa nivå!

Björn Wallén
Författare: Björn Wallén
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading