Tillbaka

Tips och tricks för Markforged 3d printer del 1

Markforged 3d printer är en väldigt trevlig produkt för att få fram armerade eller oarmerade 3d printade detaljer och resultatet blir ofta väldigt bra, men jag tänkte kolla lite närmre på vad man kan se upp med om resultaten inte blir tillfredsställande.

Den första punkten som jag vill belysa är när det är fukt i materialet och hur man kan spåra det. Bilden nedan visar purge lines som numera skrivs ut som standard i printern efter att mer än 4 timmar gått sedan den senaste utprintningen. Anledningen att denna skrivs ut är för att bli av med plast som ligger i huvudet och fram till extrudern som kan ha sugit upp fukt. Hur vet man då att det är fukt i sina purge lines, jo som ni ser nedan så finns tre exempel på hur en purge line kan se ut och vad som skiljer de olika fallen:

  1. Den översta har en sträcka i mitten som ser ut som den ska medans den i bägge ändarna har lite mer “spretigt” utseende och detta tyder på att det kommit in fukt vid huvudet och vid extrudern, här kan rekommenderas att avbryta sitt pågående printerarbete för att skriva ut en ny purge line för att verkligen verifiera att man blivit av med all fukt och får en purge line som ser ut som nummer 2 nedan.
  2. Perfekt purge line, så här ska den se ut om det inte finns någon fukt i materialet.
  3. Denna plasten är för fuktig, här går det testa att skriva ut flera purge lines för att se om det blir bättre, annars bör man byta ut rullen mot en ny.

picture2

Nedan kan ni läsa vidare om wet plastic purge lines och om hur man kan jobba med den funktionen i printern.

https://support.markforged.com/hc/en-us/articles/213527243

 

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela