Tillbaka

Tips och tricks för Markforged 3d printer del 2

Blev visst lite fel ordning när jag schemalade bloggarna, men nu kommer iallafal del 2 efter 1:an och 3:an

För alldeles för länge sedan så gjorde jag en första del i tips och tricks för Markforged 3d printers, tanken var då att det skulle komma ut en till i närtid, men tiden går lite fortare än man tänkt sig ibland så sent omsider är det iallafall dags för del 2.

Det jag tänkte vi skulle börja kolla på är inställningarna av fiberhuvudet. Det första man behöver göra är att ställa in skruvarna på plattan och på fiberhuvudet för att shimsen ligger rätt och ger ett lätt motstånd när man drar i dessa. hur vet man då att man har rätt lätt motstånd och inte för lite eller för mycket?

Jo det finns ett antal tester som man bör göra när man ställt in sina huvuden för att se att allt ligger rätt och inte riskerar att göra att din print blir dålig. Det första testet man kan göra  är Bed level test print, den skriver ut 4 cirklar på olika ställen på plattan. Det man ska kolla efter här är att alla ser lika ut och serjämn ut som den vi ser brevid här. De defekterna som kam uppkomma är att huvudet är för högt och då blir printen lite mer trådig och det kan även synas luft mellan trådarna. När den ligger långt ned så får man en mer ojämn yta där huvudet ser ut att ha tryckt ut plasten bredvid eller till och med att man ser bordet på visa ställen om det är väldigt lågt. Det finns fler bilder på denna länken som visar hur det ser ut när det är fel på något sätt som ni kan jämföra med.

När man sen ska ställa in fiberhuvudet så kommer man först att skriva ut biten nedan för att ha som mått när man för över fiberhuvudet. Det som finns på denna är 5 siffror från -2 till 2 där -2 är lägst och 2 högst, där man är intresserad av att få “skrapmärken” på siffrorna 0-2 för då ligger huvudet i rätt höjd. Den biten vi har bredvid här så är det inte helt lätt att uttyda på bilden men man ser att huvudet har rört vid olika mycket på de olika lagren och efter det första svepet så såg man att den gick för högt så en liten skruvvridning senare så var det precis lite för lågt och den tredje blev perfekt över 0 till 2.

Det finns fler andra tester som man kan göra med sin Markforged printer för att kunna utröna fel eller få bort fuktigt material. Jag tänkte gå lite djupare i dessa i nästa blog.

Mer info och bilder på hur det ska se ut och inte se ut har ni på denna länken, ni kommer även åt denna sidan direkt ifrån mjukvaran Eiger under settings och support.

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading