Tillbaka

Tre korta tips kring Bill of Materials

Tre tips för enklare arbete med BOM-tabeller

Bill of Materials (BOM-tabeller) är nog en av de mest använda tabellerna som finns tillgängliga i SOLIDWORKS. Nedan ger jag tre korta tips, med fokus på just BOM-tabeller, i förhoppning till att kunna göra ert arbete med BOM-tabeller lite enklare.

1. Anpassa radhöjder med ett klick

Här kommer ett litet snabbtips, för att effektivisera din formatering av BOM-tabellen. Det finns lite olika sätt att gå till väga för att anpassa rad- och kolumnhöjd. Ett sätt för att få samtliga rader att anpassa sig till en viss höjd är att först editera en av raderna genom att manuellt dra i den och anpassa till den höjd du vill ha. Håll sedan ner Shift-tangenten, medan du fortfarande håller ner vänster musknapp, för att sedan släppa musknappen. Alla rader i tabellen kommer då att anpassas till samma radhöjd.

2. Dela upp din BOM-tabell

Låt oss säga att vi arbetar med en större sammanställning, som innehåller en hel del parter/undersammanställningar. Det finns då en risk att man hamnar i en situation där ens BOM-tabell skjuter i väg i höjd och inte får plats på ritningen.

En lösning till detta problem är att du kan dela upp din tabell. Högerklicka i din BOM-tabell och gå till ”Split”. Här har du möjligheten att dela upp din tabell i antingen horisontell eller vertikal riktning. På så sätt kan du får du med all relevant information.

3. Spara din BOM-tabell som en template

Nu när du ändå lagt lite tid på att anpassa din BOM-tabell så kan du spara formatet som en template, så du inte behöver göra dessa steg varje gång du vill infoga en BOM-tabell i din ritning.

Högerklicka i din tabell och välj ”Save As…” och välj sedan ett lämpligt namn och kontrollera så at filformatet är inställt på Template (.sldbomtbt). Placeringen av template-filen bestämmer du själv, standardplats är C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english”.

När du sedan, vid nästa tillfälle, ska placera ut en ny BOM-tabell har du möjligheten att välja din sparade mall genom att klicka på ”Favorites” under rubriken Table Template och leta upp din fil.

 

Alice Berglund
Författare: Alice Berglund
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading