Tillbaka

Tre korta tips kring Bill of Materials

Tre tips för enklare arbete med BOM-tabeller

Bill of Materials (BOM-tabeller) är nog en av de mest använda tabellerna som finns tillgängliga i SOLIDWORKS. Nedan ger jag tre korta tips, med fokus på just BOM-tabeller, i förhoppning till att kunna göra ert arbete med BOM-tabeller lite enklare.

1. Anpassa radhöjder med ett klick

Här kommer ett litet snabbtips, för att effektivisera din formatering av BOM-tabellen. Det finns lite olika sätt att gå till väga för att anpassa rad- och kolumnhöjd. Ett sätt för att få samtliga rader att anpassa sig till en viss höjd är att först editera en av raderna genom att manuellt dra i den och anpassa till den höjd du vill ha. Håll sedan ner Shift-tangenten, medan du fortfarande håller ner vänster musknapp, för att sedan släppa musknappen. Alla rader i tabellen kommer då att anpassas till samma radhöjd.

2. Dela upp din BOM-tabell

Låt oss säga att vi arbetar med en större sammanställning, som innehåller en hel del parter/undersammanställningar. Det finns då en risk att man hamnar i en situation där ens BOM-tabell skjuter i väg i höjd och inte får plats på ritningen.

En lösning till detta problem är att du kan dela upp din tabell. Högerklicka i din BOM-tabell och gå till ”Split”. Här har du möjligheten att dela upp din tabell i antingen horisontell eller vertikal riktning. På så sätt kan du får du med all relevant information.

3. Spara din BOM-tabell som en template

Nu när du ändå lagt lite tid på att anpassa din BOM-tabell så kan du spara formatet som en template, så du inte behöver göra dessa steg varje gång du vill infoga en BOM-tabell i din ritning.

Högerklicka i din tabell och välj ”Save As…” och välj sedan ett lämpligt namn och kontrollera så at filformatet är inställt på Template (.sldbomtbt). Placeringen av template-filen bestämmer du själv, standardplats är C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english”.

När du sedan, vid nästa tillfälle, ska placera ut en ny BOM-tabell har du möjligheten att välja din sparade mall genom att klicka på ”Favorites” under rubriken Table Template och leta upp din fil.

 

Alice Berglund
Författare: Alice Berglund
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PLM, 3D print och Innovationsledning.

Prenumerera på bloggen
Välj vilka kategorier du vill prenumerera på. Välj ANTINGEN "Alla kategorier" ELLER specifika områden.

Lists*

Loading