Tillbaka

Vad är 3D Sculptor och hur hänger det ihop med xShape?

Just nu är det en hel del surr kring de olika apparna som erbjuds i SOLIDWORKS 3DExperince, men vad är det egentligen och hur hänger 3D Sculptor och xShape ihop?

Det ska vi försöka bena upp och göra tydligare i denna blogg. xShape är en app och den ingår i rollen 3D Sculptor, dessa båda erbjuds i den molnbaserad plattformen 3DExperince från Dassault Systemes. Först ska vi klargöra att 3D Sculptor är en roll som  gör det möjligt för dig som användare att skapa organiska ytor med tekniken för friformsmodellering (Sub-D), den tekniken erbjuds i appen xShape som är iillgänglig inom ramen för rollen 3D Sculptor….En del av er kanske redan använder och känner till xShape och dess möjligheter, var inte oroliga, xShape kommer inte att försvinna. xShape är numera inkludera i#D Sculptor-rollen på plattformen och det är så kopllingen är.

 

Så vad är det för roll det handlar om, 3D Sculptor?

Jo, rollen ska ses som en sportväska eller packning. När du ska iväg på en aktivitet så packar du en väska med rätt utrustning för din valda aktivitet. Tänk dig att du ska åka skidor eller spela hockey – du behöver olika saker för de olika aktiviteterna och packar din väska därefter. I de fall din ”roll” är att vara skidåkare eller hockyspelare behöver du olika utrustningar för att klara ”uppgiften”. xShape är den utrustning du behöver för att kunna åka skidor (eller för att skapa en speciell modell). Utan rätt utrustning som skidor, pjäxor, stavar, rätt kläder och glasögon mm är det svårt att åka nerför berget på ett smidigt och skönt sätt. Idag innehåller rollen 3D Sculptor bara funktionen xShape men framåt ser vi att fler appar eller ”sportväskor” kommer ingå och erbjuda flera, olika “aktiviteter”.

 

OK, men varför behöver jag 3D Sculptor och vad kan jag göra med den?

Som kortfattat nämnts ovan innehåller rollen 3D Sculptor applikationen xShape, som är en webbaserd “friformsmodellerare” som gör det möjligt för industridesigners, ingenjörer och konstnärer att skapa mycket stiliserade ergonomiska och organiskt formade modeller snabbare och lättare än med traditionella parametriska verktyg . Byggd på 3DEXPERIENCEplattformen kompletterar 3D Sculptor de parametriska arbetsflödena på skrivbordsbaserade SOLIDWORKS 3D-CAD såväl som molnbaserade lösningar,  som rollen 3D Creator för mekaniska konstruktioner vilken erbjuder appen  xDesign.

Supersnabb och flexibel 3D-konceptmodellering

Tidigt i konceptfasen för en modell kan det hända att du vill  göra flera mycket stiliserade konceptmodeller snabbt,  så att du kan dela dessa modeller med tex kollegor,  din ledning eller med kunder. Genom att rendera 3D-modeller kan andra se versioner av din design som de kan interagera med i 3D. Genom att printa ut dessa i 3D, kan vi känna och ta på modellen och få en större förståelse för hur de kommer fungera, enklare att utvärdera och ev förändringar bliir enklare att se när de i 3D blir mer levande.

I dessa fall blir 2D-skissade ritningar inte tillräckliga, och traditionell 3D-parametrisk modellering tenderar att vara för långsam på grund av den stora mängden styrgeometri, som kurvor och skisser, som måste skapas för att kontrollera formen. Dessutom, när en geometri ska justeras måste man ofta i de fall man använder 2D-ritningar rita på nytt. I de fall men använder 3D-parametriska modeller krävs omfattande omkonstruktion för att uppnå den nya önskade formen.

Utan att vara expert, nu kan du skapa vad du vill i 3D 

Det andra användningsområdet för rollen 3D Sculptor är möjligheten att skapa ytor exakt så som de behöver vara. Många, även experter på CAD, kan snubbla och stöta på svårigheter när det gäller att få till den där lilla finjusteringen på en form, det lilla som gör att det blir precis rätt. Det är bara att inse att den tradtionella, parametriska ytmodellering kan vara svår och kräver ofta expertis för att kunna skapa den exakta formen som önskas.

Modellering av fria former är emellertid ett helt annan sak. Istället för att ställa in konstruktionsgeometri för att skapa ytor kan du snabbt forma dina modeller med hjälp av “push-and-pull”, i direkt interaktion med modellen. Inlärningskurvan är mycket kort, vilket gör 3D Sculptor mycket enklare och mer tillgänglig för alla, även för de som bara använder verktyget ibland.

 

Designa utan begränsningar när det gäller hårdvara

Förutom fördelen med att det är lätt att lära sig att använda 3D Sculptor, så är den molnbaserad. Det krävs ingen nedladdning av programvara eller investeringar i dyr hårdvara för att kunna använda den. Friheten att arbeta var som helst (med uppkoppling ) med dina projekt, dela dem med kolleger och andra, samarbeta och sedan redigera, ökar möjligheterna på en mängd plan.

Avslutningsvis, då 3D Sculptor körs på 3DEXPERIENCE-plattformen, har du tillgång till en mängd andra lösningar som finns tillgängliga på plattformen. Allt för att hjälpa dig med att få ditt jobb gjort – från att dela dina modeller, hantera data, produktutveckling, projekt osv. Precis som din smartphone har appar för att hjälpa dig i alla möjligha situationer är chansen stor att 3DEXPERIENCE-plattformen har verktygen som du behöver för att skapa fantastiska produkter. Då alla dessa lösningar körs på  3DExperince, fungerar de sömlöst.

Du kan läsa och se mer om både 3DEperince plattformen och xShape, titta på våra inspelade webinar från december 2019. Det kommer även mer blogginlägg, både inom det här området och andra – så missa inte att prenumera på bloggen eller gå in och titta in på Solide.se. Du hittar även våra webinars på vår youtube-kanal.

Vi är stolta att erbjuda en första visning av plattformen 3DEXPERIENCE från Dassault Systemes. Plattformen är den första i sitt slag och sammankopplar SOLIDWORKS produktutvecklingsmjukvaror med verktyg för samarbete, kommunikation, projektledning och lagring.

Med nya 3DEXPERIENCE-plattformen kommer en efterlängtad nyhet i form av XShape. En kompetent friformsmodellerare som är helt och hållet molnbaserad. Med XShape kan man enkelt skapa t.ex ergonomiska och organiska former både snabbare och enklare än i traditionella parametriska verktyg.

 

Materialet i denna blogg baseras på en text av Craig Therrien från September 2019. “What is 3D Sculptor and What Happened to xShape?”

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading