Tillbaka

Skillnaden mellan 3D skrivare för hobby vs. professionellt bruk

3D printning har utvecklats något enormt sedan de första printrarna såg dagens ljus någon gång på 80-talet. De tidiga 3D printrarna kunde man nästan uteslutande hitta på välbärgade R&D-avdelningar där de agerade som prototyptillverkare. Det var även i samma veva som 3D CAD utvecklades och konstruktionen gick från ritbord till persondatorer. Prototyperna som skrevs ut i dessa tidiga skrivare var fortfarande dyra att ta fram och det skulle ta tid innan 3D skrivarna hamnade i var och varannan utvecklingsavdelning.

Tekniken mognade med tiden och under mitten av 90-talet tog open source utvecklingen vidare och det skulle inte ta lång tid innan 3D skrivare blev tillgängligt för en bredare publik. Nu blomstrade intresset för 3D printer och det nyfunna internet var överöst med bilder på utskrivna Star Wars-figurer och annat av futuristisk karaktär. 3D printning ökade i användning och många nya 3D print producenter startade upp med hopp och att tälja guld med denna teknik som kommersiellt bara låg i sin linda. En överetablering på marknaden blev snart tydlig och 2015 brast 3D print-bubblan och många tillverkare gick i konkurs då de inte lyckade ta försäljningen vidare från B2C till B2B.

Det som sedan hände med de 3D print företag som överlevde, var en utveckling mot att fokusera på att förse industrin med verktyg som effektiviserade, ökade kvalitén och möjliggjorde för ökad tillväxt. Den utvecklingen gjorde att 3D printermarknaden kom till en tydligt vägskäl – antingen inriktar man sig mot industrin och fokuserar på att fylla kraven på hållfasthet, noggrannhet och driftssäkerhet, eller så går man åt B2C marknaden där man har en mer förlåtande syn på dessa parametrar. Skillnaden i kvalitet på utskrifter är enorm, men också prisbilden – en konsumentskrivare kunde köpas för ett par tusenlappar medan en industriskrivare går loss på  flera hundra tusen. Här kan du se några olika alternativ

 

Hur väljer jag 3Dskrivare?

Givetvis är en återkommande fråga – vad är egentligen skillnaden på dessa skrivare och varför ska man satsa på en industriskrivare istället för en konsumentskrivare när priserna är så enormt olika. Det går att beskriva skillnaderna i 3 viktiga områden:

  • Hårdvara
  • Mjukvara
  • Material

I denna e-book finns en utförlig redogörelse över skillnaderna mellan olika typer av printers och var ni hittar den optimala investeringen för just er!

Annika Lindberg
Författare: Annika Lindberg
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading