Tillbaka

Varför 2D?

Ja som återförsäljare av SOLIDWORKS så är det här en fråga som vi ställer oss titt som tätt. När SOLIDWORKS Electrical dök upp så har vi ju kanske förändrat våran bild till vad ett 2D CAD system kan göra och är i många fall ett bättre alternativ. Så jag tänkte kolla lite på SOLIDWORKS familjen och se vilka 2d system som finns tillgängliga och dess tillämpningsområde.

SolidWorks Electrical schematic

SOLIDWORKS Electrical är ett fantastiskt verktyg för att ta fram El-scheman och kablageritningar. Jag kan möjligtvis vara lite partisk då det är ett av de program jag jobbar mest med :). Funktionaliteten i denna programvara är att allt som du gör kopplas mot en databas så all info är enkelt att automatiskt plocka fram på olika sätt, såsom rapporter, utgående förbindningstabeller, PLC layouter m.m.. Resultatet av schemaritnignen blir bland annat en PDF-fil med möjligheter att kunna följa origin->destination pilar genom att klicka på dom. Kunna se var reläts spole ligger i schemat genom att klicka på kontakten. Helt enkelt få ett mycket smartare PDF-blad där sakerna som hänger ihop i verkligheten också gör det i PDF:en. SOLIDWORKS har också verktyg som gör det möjligt att ta detta schema in i SOLIDWORKS för att göra kablageritningar, elskåp m.m så man får en koppling mellan dessa. Det finns även möjlighet att göra en del hydraulik/pneumatik i denna. Där man kan koppla ihop allt i ett schemaverktyg. Kopplar man sedan ihop allt detta med SOLIDWORKS så har man ett väldigt integrerat system.

Draftsight Standard

Draftsight standard är basversionen av Draftsight och den versionen som tidigare var gratis. Här kan man göra det mesta som kan bhövas. Har man några få elscheman/P&ID som behöver underhållas så kanske man inte tar steget in i SOLIDWORKS electrical utan man gör det här. Det kan finnas behov av att göra layoutritningar på lokalerna, där det inte finns ett 3d behov, utan allt är plant. Det finns ju flera andra tillfällen där man behöver göra saker i 2d och då är detta ett alldeles utmärkt verktyg.

Draftsight Professional/Premium

Denna är samma som ovan men med lite mer funktionalitet. En av de viktigaste möjligheterna är med API vilket då ger en möjligheter att programmera egna tillägg för special 2d applikationer. Det finns

Draftsight Enterprise/enterprise plus

Huvuddelen som gör att folk väljer denna versionen är att det är en nätverksversion och det finns support till den.

Vill man se mer detaljerade skillnader i draftsight så la jag in matrisen här under:

Draftsight Matrix

Så dessa är några av de huvudsystem som används för 2d applikationer. Det finns ju även 2d funktionalitet i andra program, men i dessa ovan är det huvudsyftet/enda syftet.

/Mattias Johansson

Mattias Johansson
Författare: Mattias Johansson
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading