Tillbaka

Vilka inställningar sparas i vilken SOLIDWORKS mall?

Ibland kan det vara lite svårt att komma ihåg vilka inställningar som sparas i vilken mall, framförallt när det gäller ritningar.

Det ska vi gå igenom i denna blogg.

Först så ska vi veta vad de olika dokumentmallarna heter. För parter så slutar mallen på .prtdot, för sammanställningar: .asmdot och för ritningar är filändelsen .drwdot.

I alla dot mallar så sparas de custom properties man skapar i mallen och även de inställningar som man gör via Tools > Options > Document Properties.
Inställningarna i Document Properties innefattar t.ex. vilken standard man har, ISO vanligtvis, med mera.
Ritningar har en template till och det är ritramen, den har filändelsen .slddrt. Den mallen innehåller storleken på ritningen, t.ex. A3 landscape. Det då en sådan för varje ritningsstorlek man vill kunna använda.

Om man i ritningsmallen (.drwdot) lagt en Note som är kopplad till en Custom Property, så kommer den alltid med när man skapar en ny ritning.
I ritramsmallen (.slddrt) så kommer alla Notes, vare sig de är kopplade till en Custom Template eller inte, att alltid komma med när man använder sin ritram. Allt som du lägger till när du gör Edit Sheet Format kommer att finnas i .slddrt mallen, ritningshuvudet är ett bra exempel som finns i ritramen.

Är ni tillräckligt förvirrade nu? 🙂

Sammanfattningsvis så sparas Custom Properties (om man skapat några) och Document Properties i i dokumentmallen (*dot). Och för ritningar så sparas det man lagt till när man gör Edit Sheet Format i .slddrt filen.

Man kan så klart spara en ritningsmall (drwdot) som har en ritram i sig, spara den då med ett namn som talar om vilken storlek det är, t.ex. A3.
Glöm inte att spara Sheet Format också.

I SOLIDWORKS via Tools > Options > File Locations > Document Templates så kan man peka ut vart ens dokumentmallar finns, och via Sheet Formats, som man kan hitta i Drop Down listan om man klickar på den, så kan man peka ut vart man har sina ritramar. Kan vara praktiskt att man har dokumentmallar och ritramar på samma ställe.

Stefan Edholm
Författare: Stefan Edholm
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading