Tillbaka

Rappare robotar från skånska Cognibotics

Cognibotics-HKM Mark 2 skapad i SOLIDWORKS

Cognibotics revolutionerar robotars prestanda

 

Robotarnas värld är full av svåra kompromisser. Noggrannhet, hastighet, styrka och räckvidd skapar de största svårigheterna. Att minska kompromisser är precis det som Svenska Cognibotics gör genom avancerade mjukvaror, matematisk modellering och nya typer av robotar.

Det började som olika spännande forskningsprojekt inom robotars rörelseprestanda på Lunds Tekniska Högskola. Teamet från LTH med grundaren Klas Nilsson i spetsen har drivits av att lösa svåra tekniska utmaningar på enkla och effektiva sätt.

 ”Cognibotics har tagit fram lösningar på hur man skapar en överlägsen noggrannhet i både målpunkter och rörelsebanor” säger Bartek Brejski, ansvarig för affärsområdet Motion Precision och fortsätter ”Genom vår kalibrering och rörelsekompensering kan varje robotindivid tillföra högre kundvärden genom absolut noggrannhet som leder till bättre möjligheter för offline-programmering och digitala tvillingar, snabbare omställningar, större flexibilitet och finare toleranser i olika användningsområden.”

Bartek Brejski på Cognibotics

Automatisering utmanar

Som vi vet förändras världen och allt större fokus läggs på att skapa alternativ gällande komponentförsörjning och i många fall även att flytta hem tillverkning. Med egen tillverkning krävs en högre grad av automatisering vilket i sin tur driver accelerationen av utveckling på maskiner och system. Detta sker samtidigt som företag eftersträvar större flexibilitet. Ett exempel som Bartek Brejski nämner är bolag som under Corona-pandemin ställde om till att bygga respiratorer i stället för sina vanliga produkter. De tvära kasten i omvärlden kräver att bolag ökar sin förmåga till flexibel produktion.

”Våra produkter stänger gap och ökar möjligheter till robotisering. Våra två robotar som för övrigt är utvecklade med SOLIDWORKS från SolidEngineer, SigmaTau och HKM är lysande exempel på detta. Vår robot SigmaTau (se film nedan) utmanar CNC -maskinens precision och kraft men kan arbeta över nästan obegränsat stora arbetsområden. Vår robot HKM med sin branschledande kombination av räckvidd och hastighet möjliggör stora effektivitetsvinster i Pick-and-Place applikationer”säger Bartek och fortsätter ”Och allt är möjliggjort genom vår djupa kunskap i rörelseprestanda, något vi nu även erbjuder till alla robotanvändare att ta nytta av i sina robotar via vårt Motion Precision erbjudande. ”

 

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om hur du kan effektivisera er produktutveckling och product data management, ring oss på 08-54473020

Läs mer om Cognibotics här

 

Författare: Per Nåtby, Marknadschef
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading