Tillbaka

Introduktion och anpassningar i Routing, del 2

I första delen av denna följetong om Routing berättade jag övergripande om routingens olika delar samt i vilka paketeringar och produkter som vi återfinner denna funktionalitet. Missade du första delen så återfinner du den här:
https://solide.se/blogg/introduktion-och-anpassningar-i-routing-del-1/

I denna delen skall vi titta närmare på vad som behöver göras på de artiklar (parter) som skall vara inblandade i en route. Route kan vi översätta lite slarvigt till rutt, färdväg eller förbindning dvs att vi har en startpunkt, en färdväg, kanske några avstick eller stopp på vägen samt en slutpunkt. Start, avstick och slut förväntar sig programmet att vi har bestämt troligtvis genom parter som förberetts med punkter som passar väl för routing. Det finns tre typer av routing-punkter:

* Connection point (Cpoints)
* Routing point (Rpoints)
* Cable point (Cable Cpoint

I bilderna ovan kan vi se de blå punkterna som är connection points. I dessa punkter startar eller slutar en route dvs använder vi oss av slang, tråd, kabel eller rör så kommer ett route-segment att starta eller stoppa mot denna punkt. De gröna vektorerna definierar åt vilket håll från punkten som route-geometrin kommer att byggas.
Den röda routing-punkten saknar vektor och är inte heller en start- eller stopp-punkt. Den typen av punkt kan vi mer beskriva som en via-punkt. Låt säga att vi har ett clips, likt ett kabelclips.

I fallet med clipset så vill vi inte att vår route skall klippas upp och vara tom under clipset utan vi vill att routen skall gå via den ena röda punkten men sedan fortsätta till nästa. Därmed har inte routing-punkter någon vektor.
Den sistnämnda Cable point är en variant av connection point. Enda chansen att du stöter på den är att du jobbar i SOLIDWORKS Electrical 3D och designar kablar med dess ingående kabelledare. I fallet med professionella kablar som designas i SOLIDWORKS så behöver programmet veta vart höljet startar och slutar samt vart kabelledarna skall anslutas. Ledarna använder Cpoints och höljet använder Cable Cpoints och SOLIDWORKS har koll på att en kabelledare inte ansluts till en Cable Cpoint och vice-versa.

Så, låt oss designa vår första Routing Component (part förberedd för routing). Jag väljer något klassiskt, en snabbanslutning för 6mm-pneumatikslang.
När vi granskar denna detalj inser vi att slangen som skjuts in i öppningen kommer att gå som längst ner till den inre väggen i konan. Där har vi alltså vår startpunkt för routing !
Innan vi hoppar på att sätta dit en Cpoint så är det fiffigt att mäta det mått som slangen måste gå spikrakt innan den tillåts kröka av mot något håll. Dvs måttet från väggen ut genom detaljen.

Mätningen ger mig 15,5mm men jag anser att 20mm bör vara ett bra mått att ha i åtanke så jag är på säkra sidan att slangen sitter bra. Kontrollera gärna att den part du ritar i är i metriska mått (MMGS som unit längst ner till höger). För att nu kunna sätta en Cpoint så behöver add-in:et Routing startas (Tools-Add-Ins…-SOLIDWORKS Routing). Hittar du det inte så sitter du sannolikt på en lägre paketering (About SOLIDWORKS, under frågetecknet längst upp till höger). Premium krävs.

När Routing väl är startat så har vi fått fler funktioner och menyer i SW. Tittar du in under menyn Tools-Routing-Routing Tools så hittar du något som heter ”Create Connection Point”. OBS detta gäller för SW2022 och ser lite annorlunda ut för tidigare versioner.

Vi klickar på ovanstående omnämnda funktion.

Observera att jag i det blåa fältet valt den cirkelbåge som ligger i ytterkant på väggen samt att jag ställt in att denna detalj skall användas för slang (Tube). Var noggrann med att du slår vektorn åt rätt håll (slangmaterial kommer att byggas i vektorns riktning). Måtten som skrivs in blir i mitt fall 20mm samt 0mm extra material bortom punkten. För el-detaljer kan ett högre värde än 0mm vara bra för skalmån eller slack i tråden.
Diametermåttet samt ”Select Tube” hoppar vi över tills vidare. Det kommer i del 3 där vi sätter upp vårt egna slangbibliotek med dimensioner som vi avser använda på företaget.

Så, grattis ! Du har skapat din första Routing Component som är fullt klar att börja routa ifrån. Du bör ha fått en feature i trädet som heter Cpoint1 och visuellt ser du vart denna punkt och vektor sitter om du tänder upp Routing Points i din Heads-Up display (Ögat rakt upp i arbetsområdet).

I nästa del blir det bland annat Excel och Design Tables då vi variantbildar slangdimensioner så att vi får något som automatiskt skall ritas up av SOLIDWORKS mellan våra routing-komponenter.

Av: Erik Skräddargård, SOLIDWORKS Electrical Expert

Erik Skraddargard
Författare: Erik Skraddargard, SOLIDWORKS Electrical Expert
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading