Tillbaka

Kylskåpshandtag

Hejsan! Nu tänkte jag passa på att visa upp mitt senaste hemmaprojekt som jag har skapat tack vare Solidworks, PDM och Markforged.

Lite bakgrund är att jag det senaste halvåret har haft oturen att rycka sönder ex antal kylskåpshandtag på flera olika kylskåp och tänkte att nu göra det jag har sagt länge men tidigare saknat verktygen. Nämligen att 3D-printa ett eget kylskåpshandtag med en bättre design och ett mer hållbart material. Jag började med att rita upp en del prototyper i Solidworks och självklart spara de i PDM så att jag på ett smidigt och säkert sätt kan kolla på min historik genom versionshantering.

 

I samband med att jag börja designa det nya handtaget gjorde jag ett par väldigt lätta von misses stress test med simulation express bara för att få en snabb indikation att jag var på rätt väg. Kan vara värt att nämna här att mitt problem är att dörren öppnas till höger men att jag oftast drar åt vänster…. I dessa tester la jag in Nylon som material från SolidWorks och en kraft på endast 30N (ca 3kg). Fästen sitter i skruvhålen då det är där handtaget kommer sitta fast och sedan kraften riktad först enbart åt vänster sedan i normal riktning mot hantaget.

 

 

Innan jag printade den ville jag kolla med Olle våran duktiga tekniker som kan mer om våra Markforged skrivare än vad jag kan.  Så han gjorde mindre justeringar så som att ändra till chamfers istället för fillets. Som man tydligt kan se här i funktionen Comparision. (Tools > Compare > Documents). I dennna bilden jämför geometrin men man kan självklart jämföra olika features/ytor som är unika samt informationen i varje version i själva dokumentet.  Allt detta direkt i Solidworks.

 

Sedan var det dags att skriva ut själva handtaget. Målet var att lyckas få in lite kevlar samt att själv designen skall hjälpta till att förstärka handtaget.

  • Det vita vi ser här än Onyxplast som kommer ta det största av volymen.
  • Det gula vi ser är själva fibrerna som gör handtaget extra starkt.
  • Det lila är ett stödmaterial som endast använda under tiden handtaget skrivs ut.

 

Författare: Per Nåtby, Marknadschef
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading