Tillbaka

Förenkla geometri med dessa verktyg, tunga sammanställningar

Denna blogg uppkomm ifrån en önskan av visa kunder som var intresserade utav några tips och verktyg för att tackla tunga sammanställningar.
Som det nämns i titeln så finns det några verktyg i solidworks som kan förenkla geometrin. Jag kommer på en tunn nivå visa dom och vart man kan läsa mer om dessa verktyg. Sen kort om några tips jag har och jag bör nämna att tackla tunga sammanställningar är ett ämne som är större än vad denna blogg kommer kunna gå igenom. Det finns mer än en bandit som kan vara boven i dramat. Har du service avtal på din solidworks licens hos oss kan du alltid skriva eller ringa oss på supporten för att få hjälp med dina solidworks frågor.

Orginal parten som kommer användas.

Simplify

Ett relativt rakt och enkelt verktyg. Sök på verktyget i sökfältet eller gå in under tools> find/modify> simplify.
När man startar verktyget så får man helt enkelt några val möjligheter i vårt vänstra fält. Där anger vi bland annat vilka sorters features som ska påverkas och en faktor för “obetyldig volym”.
“The Simplify utility determines an internal calculation of “insignificant volume” based on the size of a part or assembly.” -solidworks help
Sen så trycker man på Find Now och verktyget hittar dessa Features. Sen lite längre ner i verktyget har vi då möjlighet att Surpressa i en nya konfiguration.
Länk till wiki solidworks help.

Bild för när Simplify verktyget används

Defeature

Defeature har fler steg i sitt verktygsfält än vad Simplify har och är mer komplex då man kan på fler sätt angripa sin model. Jag rekomenderar att läsa solidworks help länken. där kan man läsa på om verktyget och få en bättre förståelse. Länk.
För att hitta verktyget så är det återigen bara att sök på “Defeature” eller gå in under Tools.

“You can use the Defeature tool to remove details from assemblies, multibody parts, and single-body parts.” – solidworks help

Det första jag gör i detta exempel är att välja dom saker jag vill ha kvar. Exempel monterings hålen.

Sen får jag möjlighet att välja bort saker. Om ni råka ta bort förmycket så är det bara att backa i verktyget.

Efter verktyget har tänkt lite så får vi upp en för och efter preview. Samt att vi får möjlighet att spara ut en separat part utav resultatet.

Detta var en snabb och enkel genomgång av verktyget. Det finns lite flera sätt att använda det. Jag rekomenderar att läsa på mer om verktyget är nyfiken.

Övergrippande tips

  • Ibland kan det vara lättare och snabbare att modulera en egen förenklad geometri för att repressentera detaljen.
  • Modulera saker som är nödvändiga för konstruktionen. Modulera inte en gänga för att det är coolt. Suger åt sig processorkraft.
  • Lägg avrundningar sist i feature trädet. Blir enkelt att surpressa dom sen om behovet skulle uppkomma.

Vi har andra bloggar som rör ämnat angående tunga sammanställningar.
Länk 1 Assembly Visualization
Länk 2 prestanda
Länk 3 stora mönster

Och det finns säkert flera bloggar som jag har missat. Se till att prenumerera på våran blogg så missar du inte våra tekniska tips.

// Olle

Författare: Simon Haque, CTO
Dela

Missa inget - Prenumerera på bloggen

Håll dig uppdaterad inom CAD, CAM, CAE, PDM och PLM

Prenumerera på bloggen
Loading